Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2015.

Извор: www.zamedia.rs

Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима

ТВ продукција „За медиа“ је данас поднела тужбу Управном суду против општине Кладово због незаконите одлуке о додели средстава за суфинансирање пројеката намењених јавном информисање грађана у 2015. години.

На овом конкурсу пројекат За медије је одбијен без икаквог образложења, а средства су између осталих додељена и партнерском пројекту "Агенције за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор" и "Јавном предузећу штампа радио и филм Бор" што је у супротности са условима конкурса по два основа:

1. "Јавно предузећу штампа радио и филм Бор" нема право учешћа на конкурсу јер је у питању медијска кућа која се финансира из јавног извора (члан 13 правилника).

2. „Агенција за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор"  регистрована је за комуникацију и односе са јавношћу, што је у супротности са условима конкурса (члан 12 правилника), осим ако се   пројекат не реализују на сопственом медију, што овде није случај јер се пројекат реализује на програму партнера "Јавног предузећа штампа радио и филм Бор".

Ово је очигледан покушај да се изигра закон и настави са финансирањем Јавног предузећа ТВ Бор. Занимљиво је да је исти пројекат већ одбијен због наведених разлога на конкурсима у Неготину, Књажевцу и Бољевцу. То доказује да су у Кладову били упознати са чињеницом да је спорна конкусна пријава у супротности са законом, али су средства ипак доделили.

За медиа скреће пажњу и на чињеницу да је Саша Трифуновић, власник „Агенције за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор", повереник НУНС-а за Источну Србију и да би он требало да се залаже за доследно спровођење Закона о јавном информисању и медијима, а не да учествује у његовом изигравању. 

Такође веома је занимљив и записник о раду комисије коју су чинили Драгана Сотировски, председница комисије, Јованка Стефановић Станојевић на предлог УНС-а и Јелена Бујдић Кречковић на предлог НУНС-а. У записнику се ни једном речју не помиње пројекат За медие д.о.о, а из уопштеног мишљења о квалитету понуђених пројеката, може се извући закључак да комисија, или није читала пројекат За медије, или се, из само њима знаних разлога, оглушила о прописане критеријуме за оцењивање.

Веома жалимо што нема образложења, јер би у том случају уважени чланови „стручне“ комисије морали да образложе зашто није у интересу становника општине Кладово да се на најгледанијим националним и кабловским емитерима у Србији са територије општине Кладово објаве:

- Специјална емисија од 30 мин о катастрофалним поплавама у Текији и Грабовици  – Први програм РТС-а вечерњи термин
- Серијал еколошких минијатура – Н1
- Серијал полусатних емисија о подунавским селима – Пинк 3
- Десетине информативних садржаја о животу и проблемима људи – РТВ Пинк, ТВ Прва, Б92
 
Наравно да би образложење одбијања оваких медијских садржаја било неодрживо, па је комисија одлучила да игнорише пројекат За медије. Проблем је само у томе што је образложење по закону обавезно.

Нажалост, ово није једини случај кршења Закона о јавном информисању у источној Србији, па ће због тога ТВ продукција "За медиа", осим на суду, на ове проблеме указати и кроз истраживање које смо започели.

УНС-у послао Саша Стојчић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси