Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портал УНС-а грубо прекршио етички кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2015.

Извор: www.istmedia.rs

Портал УНС-а грубо прекршио етички кодекс новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) грубо је прекршило етички кодекс новинара Србије објављујући текст фирме ЗА Медиа из Зајечара, у којем је једној медијској кући “пресуђено” без судске одлуке, чиме је директно извршен притисак на независно судство, оценила је редакција ИСТ Медија, која је том поводом затражила и реакцију Независног удружења новинара Србије.

Текст у рубрици Акција – “2% за медије” на порталу УНС-а насловљен је “Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима”. Ауторско је дело Саше Стојчића, иначе запосленог у ЗА Медиа.

Сам наслов указује да је Закон заиста прекршен, иако се по пријави тек води поступак по овом случају. УНС је текст пласирао као своје ауторско дело, не наводећи да је заправо аутор ЗА Медиа, која у овом случају наступа интересно, а не истражвачки, како то аутор жели да прикаже у тексту.

Уредник портала није желео да направи јасну разлику између чињенице које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, већ је пресудио ИСТ Медији не наводећи да је аутор текста запослен у ЗА Медији, и да на овај начин злоупотребљава једно новинарско удружење.

Поменути текст првобитно је објављен на веб порталу ЗА Медиа, нашта нисмо намеравали да реагујемо. Међутим, због подлог подметање текста на порталу УНС-а, са јасном дискриминацијом ИСТ Медије и НУНС-а, чији је власник ИСТ Медије члан, наша је ракција разумљива.

Напомињемо да је Агенција ИСТ Медиа, која је регистрована у Регистру медија Србије, на конкурсу са суфинансирање наступила на тај начин што је регионалну ТВ Бор навела као озбиљну информативну кућу преко које ће пласирати информације битне за становнике општине Кладово. Наше две фирме имају дужи период уговор о јавно-приватном партнерству, начину пословања на коме инсистира и Србија и Европска унија, те смо у том правцу деловали и ми.

Вишегодишња сарадња ИСТ Медије и ТВ Бор у погледу информативе била је пресудна да прихватимо овај медиј за пласман информација значајним за становнике Кладова одакле су заједнички информативни садржаји преношени путем скоро свих нациоанлних медија (највише РТС-а), а нарочито током катастрофалних поплава.

Лицемерно звучи и то што ЗА Медија нуди емитовање својих прилога преко јавног сервиса (РТС), који се финансира из буџета. Опет напомињемо, не сматрамо да нам овакав тенденциозан текст наноси штету, али је његово објављивање на порталу УНС-а  забрињавајуће.

И на крају, не чуди нас медијска кампања удружења на чијем је челу Љиљана Смајловић. Уколико је председница УНС-а била упозната са текстом, само нам може импоновати то што се ИСТ Медиа нашла на листи на којој се налази и заштитиник грађана Саша Јанковић, уз кога је ИСТ Медиа јача за најмање 2%, колико и УНС даје за медије у својој акцији.

С обзиром да смо у међувремену добили довољно доказа о разним притисцима на чланове Комисије за суфинансирање медија и прикривеним злопотребама неколико интересних група, ИСТ Медиа ће се у наредном периоду позабавити овом темом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси