Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Решавање проблема информисања на босанском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2015.

Аутор: С. Н. Извор: Данас

Решавање проблема информисања на босанском језику

Нови Пазар, Београд - Бошњачко национално веће (БНВ) не одустаје од свог захтева да се из приватизације изузме Регионална РТВ Нови Пазар. Ово питање поново је стављено на дневни ред у Министарству културе и информисања, где је министар Иван Тасовац разговарао са представницима БНВ о информисању на језицима мањина.

У саопштењу информативне службе БНВ наводи се да су потпредседник и секретар Већа, Мухедин Фијуљанин и Ахмедин Шкријељ, истакли проблем у остваривању права на информисање на босанском језику и самоуправе у овој области и да је „потребно системско решење овог питања и обезбеђивање остварења информисања на језицима мањина као јавни интерес“. У складу са овим оценама, двојица функционера БНВ су затражили да се обустави приватизација Регионалне РТВ и да се оснивачка права пренесу на Веће, јер не преношењем тих оснивачких права „на БНВ једино Бошњаци остају без тог права, што је дискриминација“.

Национални савет Бошњака је ову најстарију медијску кућу у овом делу Србије, прогласио за установу од посебног значаја за Бошњаке у Србији и на основу тога од надлежног министарства затражило да је изузме из приватизације. Министарство културе и информисања раније је саопш тило да тај захтев не спречава и не одлаж е приватизацију до 1.јула ове године како је дефинисано Законом о јавном информисању и медијима.

Пре петнаестак дана одборници Скупштине града Новог Пазара донели су одлуку да Регионална РТВ буде приватизована методом јавног прикупљања понуда са јавним надметањем. Према овој одлуци, вредност капитала ове медијске куће на крају 2013.године био је виши од 51,49 милиона динара.

Два заинтересована

Одавно је познато да су писма заинтересованости послали радиодифузно предузеће „Визија“. чији власник је актуелни директор РТВ Нови Пазар Денис Маврић и власник бивше ТВ „Сан“ Руждија Шаботић.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

15.05.

2015.

D.M.Petrovic [нерегистровани] у 19:23

Samo pitam

Nisam citao tekst, nitu cu da ga citam, ali videvsi naslov pitam: kako se na bosanskom jeziku kaze "Ne zajebavaj nas, covece, ako bas ne moras"?

Одговори
пет

15.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:40

kraj

Privatizacija je gašenje medija.Ja ne znam zašto UNS,NUNS,SINOS ne pozovu novinare na radikalnij mere protesta.Ovaj Zakon je očajan.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси