Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Није било никаквог сукоба интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2015.

Аутор: M.T. Извор: Данас

Није било никаквог сукоба интереса

У јучерашњем тексту „Комисија у сукобу интереса“ вашег дописника Момчила Вељковић а из Пожаревца, а у вези са расподелом средстава за информисање у Малом Црнићу, који је објављен у електронском и принтаном издању вашег листа, у рубрици „Хроника“, изречено је неколико неистина;

чак и сам наслов тог текста не одговара истини, а из следећих разлога: Закон о јавном информисању и медијима каже следеће: Оцену пројеката поднетих на конкурсу врши стручна комисија од три или пет чланова.

Чланове стручне комисије именује руководилац органа који је расписао конкурс и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

Већина чланова комисије именује се на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове. У конкретном случају, Митко Јаковлевски, за кога се у спорном тексту неистинито наводи да је био у сукобу интереса, био је члан стручне комисије, како и сам аутор спорног текста наводи, на предлог не једног, него два медијска удружења ЛОКАЛ ПРЕС и АНЕМ, која у свом пуном и придруженом чланству имају око 150 медија.

Међутим, у комисију га је именовао руководилац органа који је расписао конкурс, а не сама медијска удружења која су га само предложила. Стручност Митка Јаковлевског је неспорна новинар са вишедеценијским искуством, који је реализовао више десетина успешних пројеката у својој каријери.

Неспорно је и да не обавља јавну функцију. Није власник ниједног медија, нити је радно, чак ни хонорарно, ангажован у било ком медију, па стога ни у оним медијима који су се пријавили на конкурс у Малом Црнићу. Није имао никакав приватни интерес који је утицао, могао да утиче, нити чак изгледао као да утиче на на то шта је он предлагао унутар комисије.

Управо зато су га не једно, него два релевантна удружења и предложила. Као што и у самом тексту пише, предлог комисије на основу кога је донета одлука о расподели средстава у Малом Црнићу, био је једногласан. Дакле, сам по себи његов глас чак није ни одлучио, већ су сви чланови комисије, и они именовани на предлог других удружења или чак и мимо предлога удружења, били истог мишљења о томе који пројекти и у којој мери заслужују финансирање из јавних прихода.

Што се тиче чињенице да је „Боом93“ добио највише средстава, одлука о томе ко ће добити колико средстава није у вези с тим да ли је пројекат телевизијски, радијски, интернет или новински, већ зависи од самог пројекта, предложених пројектних активности, те мере у којој однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да је рационално такво коришћење буџетских средстава у циљу остваривања јавног интереса. Посебно напомињем да је у вашем штампаном издању јучерашњег броја, на страни 23 наведена веома нетачна информација.

Наиме, у уоквиреном тексту, где се наводи да је новинар Митко Јаковлевски делегиран као представник АНЕМа, а познато је да је власник Радија „Боом93''. Једини власник радија Боом93 је Милорад Тадић (исправка је објављена пре него што је стигао деманти, примедба Ж.В.).

Стога од Вас, као одговорног уредника дневног листа „Данас“, захтевам да мој одговор на неистините информације објавите без одлагања, и у вашем штампаном и у електронском издању, у складу са Законом о јавном информисању и медијима. 13.5.2015.

Милорад Тадић председник АНЕМа

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси