Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС: Николић угрожава безбедност новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2015.

Аутор: Б.Ц. Извор: Данас

НУНС: Николић угрожава безбедност новинарке

Независно удружење новинара Србије најоштрије је јуче осудило начин на који су председник Србије Томислав Николић и његов кабинет реаговали на покушај листа Ало да дође до података о материјалном стању појединих чланова Николићеве породице. Како је саопштено из НУНС, реч је о ничим изазваном испаду са примесама шовинизма, што је неспојиво са Уставом, законима, елементарним нормама пристојности, као и са председничком функцијом.

 „Осим тога, нападом на редакцију листа Ало и на новинарку чије се место рођења и порекло доводе у везу са тероризмом непосредно се угрожава безбедност новинарке. Тако један важан државни орган, који би требало да штити права свих грађана, нарушава не само право медија и новинара на слободно извештавање, него и угрожава права и безбедност грађана“, наводи се у саопштењу. НУНС позива председника Србије и његов кабинет да се извине редакцији листа Ало и новинарки тог листа коју су изложили јавном линчу и да учине све како би њена безбедност била осигурана. Јавност, такође, додаје се, заслужује одговор на питање како је могуће да у демократској Србији највиши државни орган грађанима приговара на њиховом географском и етничком пореклу.

У саопштењу из кабинета председника послатом медијима у уторак је истакнуто да су се две особе, новинари листова немачко-швајцарске компаније, два сата након састанка председника Србије са начелником генералштаба, нашла на адреси члана породице Николић. Да су тамо дошли без икаквог договора, распитивали се о активностима и тражили потврду да члан породице Николић живи на тој адреси. „Делује крајње чудно да се, тобоже кроз писање новинарског текста, открива адреса заштићене личности, притом члана породице председника Републике“, стоји у саопштењу, као и да „Кабинет изражава сумњу у намеру поменуте немачко-швајцарске компаније, њихова два листа, уредника и новинара Александра Димитријевића и Дамире Рамадани родом из Призрена“.

Удружење новинара Србије је овим поводом питало кабинет председника Србије зашто су у саопштењу навели место из ког је новинар и на шта конкретно сумњају када истичу сумњу у намере издавача, уредника и новинара немачко-швајцарске компаније. Координатора за сарадњу са медијима у кабинету председника Вук Фатић истакао је у одговору УНСу да су Блиц и Ало „свесно хтели да открију адресу и/или детаље објекта у којем живе штићене личности, а засметало им је то што смо навели податак да је новинарка таблоида Ало „рођена у Призрену“.

„Хоћете ли ми, молим Вас, објаснити шта има лоше у томе што је неко рођен у Призрену? Наравно, лоше је то што у том царском граду у коме живи око 60.000 становника, не живи више ниједна особа српске, ромске или горанске националности. Напротив, сматрамо да је то што је неко рођен у Призрену податак за понос. Нисмо имали никакав одређени разлог зашто смо навели тај податак у саопштењу, осим да бисмо ближе објаснили о којој особи је реч, пошто наведена није у радном односу као новинар, већ ради хонорарно“, напоменуо је Фатић.

Б. Ц.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси