Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кецман: Наставља се рад док се не реше сва убиства новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Кецман: Наставља се рад док се не реше сва убиства новинара

Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је данас да наставља интензиван рад док не буду решена сва убистава новинара у Србији.

 

"После великог успеха, који се огледа у чињеници да је случај убиства Славка Ћурувије доведен до почетка судског процеса за који смо уверени да ће довести до утврђивања пуне истине о овом убиству, налогодавцима и починиоцима, фокус рада Комисије и радних група МУП и БИА је разрешење случаја убиства новинара Милана Пантића", наводи се у саоштењу комисије.

Председник радне групе Драган Кецман рекао је да је било дуготрајних застоја у тим истрагама и да су се активирале по потреби.

"Седам радних група је радило на том случају до сада, а када подвучемо црту и видимо резултат њиховог рада, не можемо да кажемо да нису постигнути одређени помаци, али се чини да је метод рада био погрешан - по добијању неког оперативног податка, трчало се у проверу без довољне припреме", рекао је Кецман, наводи се у саопштењу Комисије.

Према његовим речима, у жељи за резултатом, истовремено је велики број података остао да "виси" у ваздуху, односно није ни потврђен, ни одбачен. 

"Управо је на овом пољу направљен значајан помак да се захваљујући комисији и новоформираној радној групи устроји систем рада, анализирају и провере добијени оперативни подаци о могућем мотиву, налогодавцу и извршиоцу овог кривичног дела. Сва сазнања се сада проверавају до краја, потврђују се или елиминишу, и радна група чврсто стоји иза те чињенице", рекао је он.

Овакав начин рада је примењен у овом предмету, по угледу на принцип рада у предмету "Ћуран", а како је казао Кецман, показало се да ова методологија рада даје резултате.

Он је навео да је пронађен заборављени материјал "који је стављен у функцију радне групе", изискујући даноноћни рад на систематизовању пронађених података, њиховој анализи и идентификацији особа која су се у одређеном моменту нашла у непосредној близини лица места убиства новинара Милана Пантића.

"То се ради веома професионално, опет системом елиминације, и сужавања круга лица која могу бити извршиоци. У овој анализи, потребно је радити корак по корак, како се не би направио пропуст и оставила могућност превида. Охрабрује чињеница да Комисија и радна група имају конкретне циљеве, приоритети су усмерени на четири - пет најјачих мотива ко би могао да буде наручилац убиства и ко би могао да изврши само дело", рекао је Кецман.

Радна група је направила план рада по приоритетима и по њему се интензивно ради.

Како се наводи, због саме истраге, у јавност се не могу изнети сви подаци.

"Надамо се да ћемо ускоро стати пред грађане Србије и дати одговор ко је извршио овај злочин“, поручио је Кецман.

Комисија настоји да помогне тужилаштву и Министарству правде да се добије позитиван одговор од немачког Министарства полиције и Министарства правде да се саслуша један од могућих актера, за шта је још пре више од годину дана тражена међународна правна помоћ, додаје се у саопштењу. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси