Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и НУНС: Хитно усвојити предложене мере за стимулисање писаних медија!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2015.

Извор: kurir.rs

УНС и НУНС: Хитно усвојити предложене мере за стимулисање писаних медија!

Вукашин Обрадовић и Нино Брајовић наглашавају да би ова мера могла да има ефекат и на положај запослених и на квалитет медија генерално.

Скупштински одбор за културу и информисање усвојио је данас великом већином гласова иницијативу народног посланика Саше Мирковића да ПДВ за дневне, монографске и серијске публикације буде смањен са 10 на пет одсто и да се пореска стопа од 20 одсто преполови и за услуге оглашавања у публикацијама.

Повод за овакву одлуку јесте тешко стање у медијима, као и добра искуства које су сличне мере већ донеле у региону и свету. Одлуку су подржале како странке на власти, тако и опозиција, чиме је, како кажу, показана намера да се медији у Србији подрже у даљем оснаживању и независном раду.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС, поручује да ће усвајањем предложених мера медији бити у бољем положају.

- У потпуности подржавамо иницијативу. Сматрамо да би на овај начин положај писаних медија био мало олакшан и да би те мере биле од велике помоћи за њихово финансијско стање, које је најтеже с обзиром на притисак с интернета. Њихов бољи материјални положај могао би да има ефекат и на положај запослених и на квалитет медија. Стимулисање писаних медија у оваквим околностима је уобичајена пракса на Западу, мислим да ће и Влада Србије имати разумевања.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС, додаје да мере треба хитно усвојити.

- Добродошла иницијатива, која је на таласу онога што земље ЕУ раде јер директиве Уније траже да се штите штампани медији. Већина земаља ЕУ има ПДВ од нула до пет одсто. ЕУ то ради због економске кризе, али и зато што су ови медији угрожени од других медијских формата, а њихово гашење би било лоше јер имају важну улогу у друштву. Мали корак, али користан, и за медије и за новинаре. Добро је да се то уради пре лета како би медији што пре то осетили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси