Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србима је неопходан независни ТВ канал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2015.

Аутор: Р. Комазец Извор: Јединство

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије

Србима је неопходан независни ТВ канал

Независни канал на српском језику треба да буде медиј који ће пре свега моћи да благовремено извести о свим невољама које сналазе српски и друге неалбанске народе и мањине на Косову и Метохији али и да прати да ли се и како ти проблеми решавају - истиче Нино Брајовић.

 

За очување језика, културе и идентитета једног народа поред образовања на матерњем језику, информисање је најважнији сегмент. И поред уставних гаранција и међународних докумената, српском народу на Косову и Метохији је ускраћено право на слободни и независни телевизијски канал. О свему овоме за "Јединство" говори познати новинар и врсни познавалац медијске сцене у Србији, генерални секретар Удружења новинара Србије, Нино Брајовић.  

Шта је то што би задовољило медијску заједницу, а пре свега интерес српског народа на Косову и Метохији у информисању путем електронских медија?

Српском народу потребан је независан телевизијски канал на матерњем језику који би покривао целу територију Косова и Метохије. Српска медијска заједница, српски народ и његови политички представници за такав медиј морају да се изборе ако желе квалитетно, а то значи објективно, правовремено, независно и етично информисање. Српску медијску заједницу на КиМ чине способне и мотивисане младе колегинице и колеге које су у стању да преузму одговорност за такав изазов. Наравно, потребно је обезбедити и финансијску независност канала на српском језику, али се за то, да апсурд буде већи, лакше изборити него за статусну самосталност.

Бриселским преговорима до независног канала

Како је дошло до тога да поред плана косовске владе и међународних докумената којима се уређује живот заједнице на КиМ, српска заједница, на неки начин, буде преварена и уместо независног телевизијског канала добија РТК2 под патронатом Радио телевизије Косова и каква је улога самих Срба у томе?

Српски народ на КиМ преварили су политичари - Срби, намерно не кажем српски политички представници јер су дали свој глас за Закон (без њиховог гласа није могао бити усвојен) којим је формиран телевизијски канал на српском језику у саставу Радиотелевизије Косова. О тој превари најбоље говори извештај утицајне америчке непрофитне, невладине организације Међународна кризна група из 2012. године у којем се констатује да је канал (независни канал на српском језику) обезбеђен Ахтисаријевим планом, али није створен. Усвојен је Закон који не гарантује српском каналу независну уређивачку политику стоји у њиховом извештају. У извештају се посебно истиче да је највеће разочарење изазвала Самостална либерална странка која је гласала за тај закон иако му је у почетку била опозиција. Минимум који би требало да буде прихваћен ако се донесе закон по којем ће српски канал бити у систему радиотелевизије Косова је да тај канал има независну управу, да је бирају представници српске заједнице, да та управа одговара за уређивачку политику, бира директора и има седиште у Грачаници наводи се поред осталог у извештају ове организације.

С обзиром на то да су тадашњи представници Срба у Скупштини КиМ подржали да српски канал буде РТК2 у оквиру РТК, да ли ће данас бити тешко политичким представницима Срба да се изборе за независни ТВ канал?

Биће тешко тим пре што у Српској листи у косовском парламенту и даље има политичара који су најодговорнији што је обесмишљен озбиљан труд српске медијске заједнице да добије независни јавни сервис какав заслужује, а који је неопходан српском народу на КиМ. Српска медијска заједница рачуна пре свега на преговарачки тим Београда који у бриселским преговорима мора да исправи грешке које су направиле претходне политичке гарнитуре Срба из Приштине и Београда.

Каква је сарадња РТК2 са локалним српским медијима и продукцијама и да ли, по Вашим сазнањима, српско становништво има поверења у РТК2?

Локални српски медији и продукције жале се да им РТК2 преузима кадрове које су годинама стварали јер може боље да их плати, а њихове прилоге и програм практично и не купује иако га на то Закон обавезује. То се не може звати сарадњом. РТК2 радије сарађује са продукцијама ван КиМ, рецимо из Новог Сада, где пристојно плаћа серијал емисија о кувању. Истраживањем које је радио УНДП (развојни програм Уједињених нација) пре почетка рада РТК2 утврђено је да Срби на КиМ немају поверење у РТК односно оно је на нивоу статистичке грешке. Корисно би било да се направи ново истраживање.

Финансирати пројекте од јавног значаја

У ситуацији у којој се налази српски народ у нашој јужној покрајини, какву би све улогу имао независни канал на српском језику који би својим сигналом покривао целу територију Косова и Метохије?

Независни канал на српском језику треба да буде медиј који ће пре свега моћи да благовремено извести о свим невољама које сналазе српски и друге неалбанске народе и мањине на КиМ али и да прати да ли се и како ти проблеми решавају. Затим, да истражује све важне актуелне догађаје као и догађаје из блиске прошлости на КиМ, а посебно болна питања некажњених и нерасветљених злочина, несталих, незаштићене и отете имовине Срба и других неалбанаца. Подразумева се да независни канал на српском језику треба да по високим професионалним стандардима извештава о свим догађајима од јавног значаја на КиМ чиме би стекао кредибилитет и гледаност и код албанске заједнице на КиМ. И наравно да уређивачки буде статусно неутралан.

Друштво новинара Косова и Метохије и Удружење новинара Србије инсистира на томе да се менаxмент РТК2 бира на предлог српске заједнице, истичући да је то предвиђено Законом о јавном емитовању... ?

Поштовање те постојеће законске одредбе је важно у прелазном периоду док се не изборимо за независни канал на српском језику који ће бити постављен на новим темељима. 

Како сте доживели гест Општине Грачаница да додели земљиште за изградњу новинарског дома?

То је за нас велика част, гест дубоког поштовања и поверења. Мислим да смо то уважавање донекле заслужили али га морамо до краја оправдати. Тим пре што су при доношењу те одлуке одборници Скупштине Грачанице били јединствени. Они су добро уочили значај српске медијске заједнице за опстанак српског народа на КиМ. Они су препознали квалитет и потенцијал људи који раде у локалним медијима или као дописници београдских редакција. Рекао бих боље него политич ка елита из Београда.

Због ситуације у којој се налазе медији, да ли ће УНС и ДНКиМ упутити захтев општинама са српском већином на КиМ да одвајају одређени проценат средстава за локалне медије?

Да, нема разлога да и на КиМ не тражимо исто што и у осталим општинама и градовима у Србији а то је 2 одсто буxета за суфинансирање пројеката производње медијског садржаја од јавног значаја.

Лист "Јединство", једини српски писани медиј на КиМ, суочен је са великим бројем тужби бивших радника, претежно продаваца у киоску. Има ли, по Вашем мишљењу, начина превазићи ове, заиста, велике проблеме?

„Јединство“ је на жалост у најтежем економском положају у својој 70 година дугој историји. Не само због економске кризе него и због више од 100 тужби бивших радника предузећа “Панорама“ који су остали без посла након егзодуса са КиМ. То су људи за чијим радом је због околности на који менаxмент „Панораме“ није могао да утиче, престала потреба. Они су постали технолошки вишак и добили отпремнине. После 2000. и ми у УНС-у сматрали смо да је једино решење за опстанак „Јединства“ прављење социјалног програма за запослене који не учествују у производњи медијског садржаја. Да ли је све урађено по закону треба да одлучи суд без притисака али оно што оснивач, дакле држава треба да зна јесте да менаџмент „Јединства“ данас више енергије и времена мора да троши на судске спорове него на прављење новина. И да финансира судске спорове за које у свом буxету нема новца. О томе би оснивач морао да води рачуна како не би било доведено у питање редовно излажење „Јединства.“ 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси