Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прекршајне пријаве због преноса рођендана СНС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: www.danas.rs

Прекршајне пријаве због преноса рођендана СНС?

Телевизије које су у суботу директно преносиле у својим програмима прославу седмог рођендана Српске напредне странке прекршиле су одредбе Закона о електронским медијима, као и обавезујући Кодекс понашања емитера. Међу њима су и два национална емитера - Пинк и Хепи.

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (некада РРА) Горан Караџић каже за Данас да су у досадашњим сличним ситуацијама покретали поступке против емитера, али да у овом случају најпре треба размотрити мониторинг њихове службе за надзор о томе у каквој форми и колико су трајали ти преноси. 

"Треба прво да урадимо анализу, па ћемо након тога убрзо донети одлуку. Свакако да је забрањена свака политичка кампања и пренос догађаја политичких партија у периоду ван изборне кампање - било да је плаћени термин или не. Такве прописе, иначе, није донело РЕМ, већ су усвојени у парламенту гласовима представника власти и опозиције", наводи Караџић.

Оно што ово регулаторно тело, иначе, може да уради јесте да изрекне опомену или упозорење, као и да покрене прекршајне пријаве против емитера. Из досадашње праксе то се није показало као делотворно и емитери заправо нису осетили никакве конкретне санкције.

С друге стране, регулаторна тела у Босни и Херцеговини и Мађарској, на пример, имају овлашћења да изричу и финансијске казне, које би вероватно имале више ефекта у Србији. 

У Закону о електронским медијима наводи се да су емитери дужни да поштују забрану политичког оглашавања ван предизборне кампање, док у Општем обавезујућем упутству о понашању емитера (Кодекс понашања емитера) се истиче да је ван трајања предизборне кампање "забрањено директно или индиректно рекламирати политичке организације и оглашавати њихове скупове, акције или манифестације било које врсте у којима се појављује њихово пуно или скраћено име". 

"Забрањено је изразито програмско фаворизовање или изразита дискриминација легалних политичких партија, организација или њихових функционера.

Забрањено је политичку пропаганду маскирати било којом врстом програма, нарочито информативног или програма политичких актуелности", наводи се још у Кодексу. 

Одговоре представника телевизија Пинк и Хепи, као и некадашњег градског емитера Студија Б, на питање да ли су ово били плаћени термини и зашто су их преносили упркос прописима јуче нисмо добили. 

Седми рођендан СНС прослављен је у суботу у Сава центру, где је присуствовало више хиљада гостију.

Председник странке и премијер Александар Вучић се том приликом захвалио председнику Србије Томиславу Николићу, оснивачу те странке, на храбрости и томе што је земљи дао прилику да изађе из вишегодишње и вишедеценијске кризе и поручио да Николић добро ради свој посао и да ће увек имати подршку СНС.

Вучић је најавио за јануар страначку скупштину како би СНС заменио "оне који власт користе за богаћење, уместо да раде за своју државу". 

Председник Николић изјавио је да нема боље владе од владе СНС и бољег премијера од Александра Вучића и поручио члановима странке да нико не може да их победи и да не дозволе сами да то учине.   

НУНС: СНС врши притисак на РТС 

Независно удружење новинара Србије саопштило је јуче да СНС врши притисак на уређивачку политику јавног сервиса, поводом саопштења те странке о гостовању главног и одговорног уредника Данаса Зорана Пановића у Другом дневнику РТС.

НУНС упозорава СНС да је обавеза новинара да саговорнику постави питања о најважнијим друштвеним темама, а да је суштина постојања јавног сервиса, и медија уопште, стварање могућности да се чују различита мишљења. СНС је, подсетимо, оценила да су "оптужбе РТС-а и Пановића" скандалозне.

НУНС је јуче одговорила СНС да је то удружење "одавно зависно удружење ДС".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси