Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Осећам се угроженим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2015.

Аутор: Мирослава Дерикоњић Извор: Политика

Веран Матић: Осећам се угроженим

Троје од укупно 30 „србомрзаца”, како су окарактерисани на сајту СНП „Наши” – глумац Никола Ђуричко, главни и одговорни уредник Информативног програма Б 92 Веран Матић и уредница портала „Пешчаник” Светлана Лукић, сведочили су пред Вишим судом у Београду.

 

Тиме је настављено суђење председнику поменуте организације Ивану Ивановићу због расне и друге дискриминације.

Одговарајући на питања судије, Ђуричко и Лукићева рекли су да се не осећају угрожено због објављивања спорног текста, док је Матић тврдио супротно, наводећи да се „осећа угроженим, и то апсолутно”.

Матић је у Палату правде дошао у пратњи обезбеђења које му је, како је рекао касније на суду, према полицијској процени додељено пре безмало пет година.

Објашњавајући на који начин осећа угроженост, уредник Б 92 је рекао да тврдња објављена на сајту СНП „Наши” у којој је окарактерисан као плаћеник, издајник и шпијун за њега представља „нацртану мету на леђима”.

– Уз све то, у тексту се помиње да сам прошао некажњено за све то. Дуже већ осећам ту угроженост. То није само моја већ и процена надлежних државних органа. Објављивање текста на сајту СНП „Наши” је само континуитет у том правцу – рекао је Матић пред судијом.

На питање судије да ли се осећа прогоњеним због објављивања текста, што је иначе обележје кривичног дела које се Ивановићу ставља на терет, Веран Матић је одговорио одрично.

С обзиром на то да странке у поступку нису више имале питања, овом сведоку оштећеном обратио се окривљени Ивановић.

– Да ли сте упознати са чињеницом да сте на сајту „Викиликса” окарактерисани као обавештајац и да је СНП „Наши” ту информацију само преузео – упитао је Ивановић.

– Није ми познато – кратко је одговорио Матић.

Глумац Никола Ђуричко је одговарајући на питања суда, рекао да није трпео никакве нападе нити је примао претње због објављивања списка „србомрзаца”. Додао је и да га нико не прогања због текста нити сноси икакве последице због његовог објављивања.

Последњи оштећени сведок саслушан током јучерашњег претреса Светлана Лукић рекла је да запослени у „Пешчанику” „редовно добијају анонимне претње”.

– Због текста на сајту СНП „Наши”, конкретно, нико ме није ни напао, ни вређао, нити сам се због његовог објављивања обраћала државним органима. Додуше, овакви текстови су опасни за све нас који радимо у „Пешчанику”. Претње о којима сам претходно говорила добијала сам и пре објављивања текста СНП „Наши”– рекла је Светлана Лукић. 

Пре почетка јучерашњег суђења, окривљени Ивановић је новинарима поделио по примерак своје књиге „Како сам постао државни непријатељ”.

Оптужницом Тужилаштва за високотехнолошки криминал, председник организације СНП „Наши” терети се за тежи облик кривичног дела расне и друге дискриминације јер је на сајту ове организације, крајем марта прошле године, објавио списак „30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима”. 

Изјашњавајући се о оптужбама, Ивановић је пред судом негирао наводе тужилаштва тврдећи да није имао намеру било кога да дискриминише због његових личних особина, „већ да су се имена јавних личности на списку нашла због њихових политичких ставова”. Навео је, такође, и да списак „србомрзаца” представља његов политички став.

Наставак суђења заказан је за 13. новембар када би требало да буду саслушани новинар Теофил Панчић, редитељ Горчин Стојановић и некадашњи саветник Бориса Тадића, Небојша Крстић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси