Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зоран Пановић: Импровизације у СНС представи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2015.

Извор: Данас

Зоран Пановић: Импровизације у СНС представи

У суботу сам на страницама Данаса написао да Србија има четири јахачице апокалипсе: некомпетентност, корупцију, хипокризију и параноју. Увече, истог дана, сам гостовао у другом Дневнику РТС (јавног сервиса), замољен да анализирам Скупштину Српске напредне странке која је одржана у Сава центру истог дана. На моје гостовање експресно је реаговала СНС саопштењем.

 

Цитирам га у целости: "Српска напредна странка сматра да су оптужбе РТС-а и њиховог аналитичара Зорана Пановића да је председник Српске напредне странке и председник Владе Србије, Александар Вучић, режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије у Београду, Дениса Кифа, скандалозне. Српска напредна странка указује јавности на чињеницу да Александар Вучић никада није, нити ће икада контролисати говоре својих пријатеља, сарадника и гостију, а режије и представе увек ћемо оставити РТС и разним Пановићима".

Господо напредњаци, јако сте тенденциозни и манипулативни.

Заиста се, можда и наивно, дубоко надам да тон и стил саопштења нису Вучићеви, већ да је неко претерао у ревносном извршењу наређења председника странке.

Ваше саопштење је, а не оно што сам ја рекао на РТС, скандалозно.

И од четири јахачице српске апокалипсе показује параноју највише. Хипокризију одмах после. О друге две јахачице не бих овим поводом.

Ви у мојим речима параноично тражите инсинуације.

И на крају испаде да сам ја рекао да је "Вучић режирао представу и политички напад на амбасадора Велике Британије".

То значи да сам ја рекао и мислио да су се Вучић и Кустурица унапред договорили, и да је обраћање Кустурице део некакве режије.

Малтене као што ви, у вашим конструкцијама, мислите да смо се РТС и ја договорили.

И стварно, ја нисам чуо да вас је РТС негде оптужио у том фамозном Дневнику.

Било би претенциозно рећи да је само довођење мене у студио индикативно.

Водитељ Дневника ме је на крају гостовања питао да прокоментаришем излазак британског амбасадора из сале након што је ту земљу критиковао Кустурица.

Ја сам одговорио да је све то једна велика представа (мислећи на целу Скупштину), као што сам и рекао да је Вучић вероватно знао шта Кустурица мисли и шта ће рећи чим га је звао на Скупштину.

Ставови господина Кустурице су општепознати и легитимни.

Знајући његов темперамент, сумњам да би он пропустио овакву трибину да нешто каже у свом стилу.

Не верујем да је Вучић мислио да ће Кустурица да позове на наставак европског пута Србије и неопходност што чвршћег повезивања Србије са евроатлантским структурама.

Кад сам рекао "представа", не мислим, буквални напредњаци, на представу како се режира у позоришту.

Па чак и у позоришту има импровизација. Питајте Кокана.

На вашој Скупштини их је било мало превише, на моменте то је личило на протоколарни скандал, али то нисам рекао на РТС.

Неке ствари, као оне о "сноповима" (знате ли која је то симболика као што знамо ми "разни Пановићи"?), сам прећутао због државних интереса, а мало и због вас.

Ваљда знате да не спадам у најжешће критичаре вашег режима, да можда пречесто имам и разумевања за ваше реформске потезе, а и кад вас критикујем, то радим без досовског или "жутог" ресантимана.

Јер они о мени не мисле много боље него ви.

Чак многи, параноични наравно, мисле да сам одавно "легао на руду".

И сви су чак мислили да ће ме Вучић "наградити" амбасадорским местом у Загребу?!

Параноја не признаје новинарски мотив као уопште могућ.

Нисам, господо напредњаци, рекао да су говори гостију унапред синхронизовани и испрограмирани, већ се из мојих речи могло наслутити да и избор гостију нешто подразумева.

И у случају ваше Скупштине и у случају Дневника РТС.

Претпостављам да су људи са РТС хтели што објективнију анализу. И трудио сам се да буде тако у својим могућностима. У неколико минута.

Шта сам још рекао? То не коментаришете.

Поред тога да Вучић не би могао да каже "оно", да Кустурица није рекао "ово".

Ваљда ћемо се сад сложити да је то импровизација ако је све представа.

Чак се сад, после неочекиване дозе сељачког стаљинизма коју сте ми испоручили вашим концизним саопштењем, питам да ли сам уопште био објективан у Дневнику.

Чак са господином Кустурицом, упркос одређеним политичким разликама, дуги низ година имам јако коректну сарадњу и сигурно је не бих покварио ступидном причом о "режији".

Дакле, шта сам још рекао у фамозном Дневнику РТС? Да ли сам био објективан кад сам рекао да после Скупштине СНС остаје на европском путу?

Да ли сам погрешио кад сам рекао да је економија најбитнија премијеру, да већина вашег чланства обожава Русију и Кину, да су френетично поздравили амбасадоре тих земаља, и да би Вучић тек доживео титовске овације да је у Сава центру предложио обустављање процеса европских интеграција?

Рекао сам да сам као и већина људи очекивао одговор хоће ли бити ванредних избора или бар референдума око Косова.

Рекао сам да би било добро да Вучић распише референдум у СНС, да се види за који је геополитички пут Србија.

Опростите, али између визије премијера и расположења доброг дела чланства, између премијерове визије и технологије власти (где спада и ваше опскурно и гнусно саопштење) постоји не толико политички колико онтолошки проблем који целу Србију држи у стању конфузије.

Нисам на РТС цитирао ни Рузвелта, ни Камерона, већ управо Руса - Виталија Чуркина, који је још тадићевцима рекао да мале земље не могу да јашу два коња.

Да ли сам погрешио кад сам рекао да су обраћања Вучића Николићу и Николића Вучићу била патетична?

Да је неко више злонамеран према СНС од мене био у студију РТС, вероватно би рекао да су била лицемерна. Немојте ме сад питати и што?

Знам да није лако ни премијеру, али морам, кад је већ реч о РТС, да цитирам покојног Тијанића.

Он је на неком брифингу Тадића (тада председника државе у поодмаклој фази), са главним уредницима (полако, станите, није то био никакав штаб "жутих" као ови сад ваши, већ мање више јаван скуп) рекао следеће: "Председниче, учините нешто да изађем мање збуњен него што сам ушао." Ко је после Скупштине СНС мање збуњен?

Ја сигурно нисам. Ово, иначе, пишем пре гостовања Вучића на Пинку, па не знам да ли се шта променило по питању збуњености. И због чега се тачно толико жури - ка пристојној Србији, ваљда.

Иначе, да ли ви што се тамо у СНС бавите саопштењима знате да сам ја имао ВИП позивницу за вашу Скупштину.

Не знам за друге "разне Пановиће".

Разумем да је то био рутински протокол, без емоције вишка.

Нисам дошао из простог разлога јер не идем на страначке скупове.

На државне идем.

Али, неким мојим пријатељима из СНС (верујте да их имам) сам пожелео успешан рад и честитао им седам година странке.

Користим прилику да то и сада вама честитам. Еј, па пола милиона кромпира није мала ствар. Камоли чланова.

Ваљда ћете ме звати на наредну скупштину.

Можда и дођем.

Не гарантујем за друге "разне Пановиће".

Можда дотле неке ствари стварно буду јасније. Било би стварно глупо да не буду.

Због свих нас.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

19.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:53

JESTE: ERCOVSKI!

Odgovor Panovića nije duhovit, ali jeste ercovski! I ne spada u toliko sada naduvanu kategoriju "nezavisnog novinarstva" i pored toga što RTS, na grbači naroda preko državnog budžeta, izigrava posle petooktobarskog prevrata seosku mladu. Imamo, naime, iks primera u evropskom žurnalizmu, ali ne samo tamo, gde su takvi servisi u nadležnosti vlade. Kad se Bleru nije na BBC dopao komentar protiv njegove partije, odmah je leteo iz fotelje vodeći šef. To je praksa svugde, nisu izuzeti ni RAI, ORT, ZDF ...- raspitajte se ukoliko niste upoznati. Glodur "Danasa" je smišljeno pozvan, znalo se šta će da kaže isto koliko i za Kusturicu. Gledao sam taj TVD bez predrasuda. Ništa me nije iznenadilo. Sve očekivano se zbilo. Nekad bi potpisanog urednika smenili kao kolateralnu štetu, a budite svesni da bolje ne bi prošli ni glavni urednik i, posebno, gen.direktor. Sada za njih ostaje ocena premijera da zna kome pripadaju. Baš lepo. Ostaće u fotelji neokrznuti, kao ni Panović do nekog sledećeg vučenja i, možda im se, ipak, nasmeši ambasadorska stolica. Bar u Zagrebu. O Srbijo draga, mučenička i, kako pesnik reče, među blagorodnim šljivama!

Одговори
пон

19.10.

2015.

pančevo [нерегистровани] у 11:08

jasno i duhovito

Svaka čast

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси