Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бујошевић: Дуг РТС 90 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2015.

Извор: Данас, Фонет

Бујошевић: Дуг РТС 90 милиона евра

Генерални директор Радио-телевизије Србије (РТС) Драган Бујошевић изјавио је јуче да је обавеза Владе Србије да обезбеди стабилно финансирање јавног сервиса, као и да је о томе разговарао са премијером Србије Александром Вучићем и да вемје да је он разумео проблеме РТС.

 

Бујошевић је, на јавној расправи о програмском садржају јавног медијског сервиса, рекао да је дуг РТС 90 милиона евра и да је он стваран деценијама. 

Бујошевић је истакао и да је такса у свакој држави врста пореза, као и да тај порез наплаћује држава, а не јавна медијска установа.

Он је оценио и да је РТС потребно од 90 до 100 милиона евра годишње да би нормално радио.

Према Бујошевићу, РТС деценијама нема стабилан извор финансирања и прошлу годину је завршио са губитком од 18 милиона евра. 

- Дуг је последица маћехинског односа државе према РТС, сматра Бујошевић који је напоменуо да му се чини да неко деценијама ради на „убијању“ РТС и да је то само пречица за убијање Србије.

Бујошевић је истакао да чврсто верује да ће РТС ове године смањити свој дуг, али је упозорио и да је за нормалан рад јавног медијског сервиса потребно да се обезбеди стабилан извор финансирања. 

Говорећи о ранијој претплати за РТС, Бујошевић је напоменуо да се претплата из године у годину све мање плаћала и да је 2013. године износ наплате био 28 одсто.

Он је напоменуо да РТС има око 500 милиона евра ненаплаћене претплате са којом ништа не може да уради. 

- Шта је проблем са таксом. Такса је порез. Порез у свакој држави наплаћује држава, а не јавна медијска установа. То мора да наплаћује држава, истакао је Бујошевић.

Говорећи о замеркама да су на РТС честе репризе серија, Бујошевић је рекао да РТС од шест сати ујутру до поноћи има три сата репризног програма и 15 сати новог програма.

Према Бујошевићу, РТС има мање реприза од Би-Би-Сија чији је буџет астрономски.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

23.10.

2015.

Javni serviser van RTS-a [нерегистровани] у 20:06

Strasni Buuuujke

Ovo je vec treca javna pretnja s javnog servisa, pa je drug Bujke time nadmasio svoje prethodnike. Daleko ce dogurati preteci raji uterivacima! Prvo, sta da rade oni koji uredno placaju kablovskog provajdera koji im u paketu distrbuira i programe RTS? Zasto bi oni bili u obavrzi da placaju taksu? Hajde druze Bujke prvo regulisi odnose s provajderima pa onda najasi na raju. Ali to ne smes, znacilo bi da moras napasti Sorosovu kasu. A tu uterivaci ne zalaze, kao ni ti. Uostalom, zasto ne zaradis novce koji ti nedostaju? Zasto kukas zbog dugova, pa oni ti nisu smetali da konkurises na mesto generalnog direktora? Sto se ne kurtalises viska od oko 1.500 zamlata koje parazitiraju na RTS-u godinama, od kojih bar 400, kad su uradjene nove ID kartice, pola godine ih nije nijednom prokucalo?!!! Kad sve to obavis - navali na raju! Licno mislim da neces docekati vise od tri naplate takse.. Eto marta kad tvom UO istice mandat...

Одговори
пет

23.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:20

a šta je Bujke mislio

Nema više američkih para, mora se raditi i zaraditi.

Одговори
пет

23.10.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 11:13

Hm...

Pitanje je suviše kompleksno za jedan komentar na portalu. Jedna od grešaka je veštačka razlika između javnog servisa i komercijalnih medija (verovatno "nejavnih") koji takođe deluju na javnost. Sa druge strane javni servis interesne grupe često licemerno predstavljaju da radi u interesu javnosti a zapravo je situacija jednaka sa npr. sudovima koji postupke vode "u ime naroda". Zaposleni u svim javnim ali i nejavnim službama veoma dobro znaju koliko ima istine u radu u ime naroda, građana. Svaka inicijativa usmerena u opštem interesu biva opstruisana jer šteti interesima pojedinaca ili grupa. Iz javnih službi prvo budu najureni oni koji su protiv arčenja javnog u korist privatnog. U skladu sa tim je Bujoševićev utisak "neko decenijama radi na ubijanju RTS-a, što je samo prečica za samoubistvo Srbije". Taj neko je poznat kao što su poznati i izvršioci radova. Ubistvo domaćih medija i Srbije počelo je uklanjanjem ljudi potpuno suprotnog opredeljenja od onog koji bezalternativno vlada danas a sve je počelo ukidanjem "svih loših Miloševićevih zakona". Danas su u odbrani njegove upozoravajuće vizije budućnosti date neposredno pred svrgavanje sa vlasti najgrlatiji oni koji su mu otkidali glavu. Sudbina RTS i svih istinski domaćih medija tada je bila na ispitu. "Demokratija" je odlučila da ga položi ma silu sa svim posledicama koje imamo danas.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси