Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комунална полиција опет у акцији: У служби грађана или телохранитељи власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2015.

Извор: slobodnaevropa.org

Комунална полиција опет у акцији: У служби грађана или телохранитељи власти

Да ли је Комунална полиција Београда у служби грађана или појединаца на високим функцијама, питање је након серије инцидената у којима су учествовали припадници те службе. Последња два случаја догодила су се на истом месту, у зони изградње Београда на води, а ситуација у којој су комуналци у цивилу избрисали снимке новинарима КРИК-а је кап која је прелила чашу.

 

“Осећала сам да ми је угрожена безбедност. Била сам уплашена јер нисам знала ко су ти људи. Били су у цивилу, нису се представили, бојала сам се да нас физички не нападну. Нисмо знали са ким имамо посла и стрепели смо да нам неће вратити опрему. Био је то јако ружан осећај. А при том све време размишљате у каквој ми то земљи живимо,” рекла је за РСЕ Драгана Пећо, новинарка Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) која је спречена да узме изјаву од градоначелника Београда Синише Малог.

На снимцима КРИК-а види се слика до сада незабележена у раду медија на терену у главном граду: неколико корпулентних особа у цивилу, у присуству начелника Комуналне полиције Николе Ристића, одузимају приватни мобилни телефон новинарке и фотоапарат њеног колеге и бришу снимке.

Један од људи из те групе, што је забележено на преосталим записима КРИК-а, да би на миру уништио новинарски видео материјал чак се и закључао у возило за које се претпоставља да припада Комуналној полицији, јер марку тог аутомобила користи ова служба.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, каже да није могао да верује шта види.

“Ово је до сада невиђен скандал у новијој, демократској историји Србије. Просто је невероватна осионост људи за које се испоставило да су комунални полицајци, мада по изгледу више личе на преторијанску гарду градоначелника или специјалце. Ово што се десило новинарима КРИК-а упоредиво је једино са деведесетим годинама. Појављују се људи ниоткуда, без икаквих овлашћења и легитимација, и поступају грубо са новинарима. Такав однос је одлика само аутократских режима”, рекао је Вукашин Обрадовић.

На шеталишту код кафића Саванова, који власт представља као промотивни штанд Београда на води, на јавној површини која није забрањена за грађане недавно су униформисани комуналци такође грубо спречили новинаре да раде, легитимисали екипу Истиномера која је покушала да уради прилог о том грађевинском мегапројекту и написали им прекршајне пријаве.

Један од легитимисаних, грађанин Добрица Веселиновић, према ком су комуналци применили силу, каже да се после свега чини да је Београд на води за неке забрањени град.

“Цео тај појас је под некаквом посебном присмотром. На пример, власници кафане Саванова и људи који раде на тој променади не поступају у складу са законом јер немају дозволе и остало што је потребно да се све то направи. Али комунална полиција на то не реагује, него реагује на неке друге ствари које се могу протумачити да су у супротности са интересима људи који тамо оперишу и имају неки капитал,” сматра Веселиновић.

Због два инцидента са новинарима поступке је покренуо заштитник грађана Саша Јанковић, који за РСЕ каже да ускоро очекује резултате.

“Комунална полиција је у више наврата долазила у веома непримерене и недопуштене ситуације. И тај правац није промењен. Не желим да чекам да то добије неке још теже облике, мислим да су ови већ довољно тешки. Није добра приватизација било какве оружане или параоружане формације која треба да служи јавном интересу. А посебно је лоше што су се догодила два инцидента са новинарима који су, у ствари, један од кључних актера демократске контроле рада власти.”

Комунални полицајци у Београду својевремено су се у медијима “прославили” и насртајима на путнике без карте у градском превозу, њиховим привођењима уз примену силе и лисица, као и грубим обрачунима са продавцима на пијачним тезгама.

Након два инцидента са новинарима, НУНС је затражио хитну смену начелника Комуналне полиције Београда Николе Ристића, који је за РСЕ кратко рекао да “има став” о тим случајевима али да не може да га изнесе јер је тренутно заузет службеним састанцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси