Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Б92: Држава да заштити новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2009.

Извор: Б92

Б92: Држава да заштити новинаре

Београд -- Б92 осуђује претње ауторима "Инсајдера" и апелује на државне органе да пронађу починиоце и заштите новинаре.

Напади на Б92 и претње ауторима емисије “Инсајдер” Телевизије Б92 постали су још интензивнији и бруталнији и не смирују се ни након што је председник Републике Борис Тадић поручио да држава неће толерисати насиље хулигана и криминалаца.

Тадић је изјавио да је држава предузела све мере заштите новинара и најавио да ће државни органи реаговати у складу са законом, ухапсити и процесуирати сваког ко угрожава туђе животе.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је полиција предузела све мере на откривању особа које прете.

Проналажење починилаца и њихово оштро кажњавање, затражила је и министарка правде Снежана Маловић.

До најновијег таласа претњи, посебно на друштвеним мрежама на Интернету, али и у форми графита на београдским зидовима, у којима се ауторима емисије “Инсајдер” прети силовањем, клањем, убиством, дошло је након емитовања прве епизоде серијала под насловом “(Не)моћ државе”, о вођама екстремних навијачких група чију је забрану недавно захтевао републички јавни тужилац.

У овој емисији јавност је упозната са садржајем преко сто пријава које је против вођа навијачких група полиција подносила последњих година, а по којима, по правилу није долазило до правноснажних пресуда.

До ових података редакција је дошла искључиво по Закону о доступности информација и кроз укрштање података представљен је јавности кључни проблем, а то је одсуство реакције правосудног система који није заштитио јавну безбедност грађана ове земље.

Претеће бруталне, вулгарне и примитивне реакције припадника и симпатизера ових криминалаца и насилника, после прве емисије и после иступа представника државе, говоре о томе да се и даље осећају сигурни, безбедни од руке правде, а саме поруке претње упућују се и самим институцијама система, демократским процесима, откривајући и доминантну идеолошку позадину тих група и појединаца, а која се налази у ксенофобичном расизму, антиевропејству, презиру према демократији, а из сексистичке опседнутости произилази да је реч о социопатама са озбиљним поремећајима, које обједињује само једно - насиље.

Б92 подсећа да је наша медијска кућа континуирано изложена претњама и нападима који су посебно били интензивирани у време једностраног проглашења независности Косова , хапшења Радована Караџића, заказивања и неодржавања Параде поноса, недавних напада на странце и бруталног убиства француског држављанина Бриса Татона у центру Београда, за које се терете управо људи о којима је “Инсајдер” извештавао.

Напади на Б92 кретали су се у распону од јуриша хулигана на зграду, покушаја њеног паљења, до физичких напада на наше новинаре и сараднике, који су кулминирали тешким телесним повредама нанетим нашем сниматељу током извештавања са протеста поводом хапшења Радована Караџића.

Зграду Б92 већ дуже од годину и по дана, непрекидно обезбеђује полиција, а неретко су и поједини наши новинари под непосредним полицијским обезбеђењем.

У таквим условима у којима наши новинари и редакције раде, беспредметно је причати о стању медијских слобода у Србији.

Изјаве председника Републике, министра унутрашњих послова и других највиших државних функционера у којима поручују да држава неће толерисати насиље и да ће они који стоје иза претњи и напада бити откривени и процесуирани, јесу добродошле, али више нису довољне.

У случају напада на Б92 не ради се више о изолованим инцидентима, већ о континуираном притиску коме су запослени у овој кући изложени, а којима јавност сведочи већ годинама.

Ту само физичко обезбеђење зграде и најугроженијих новинара није довољно, јер је јасно да је немогуће обезбеђивати педесетак професионалаца који свакодневно морају да се баве извештавањем исто као што је немогуће паралелно вршити перманетно надгледање на десетине вођа навијачких група који се помињу у серијалу “Инсајдера”.

Неопходно је да ова држава, ако је искрено опредељена за демократске реформе и за европску будућност, напокон утврди и каже ко стоји иза напада на професионалне медије и да одговорне изведе пред лице правде.

Б92 апелује на солидарност демократске јавности, новинарских и медијских удружења, организација за заштиту људских права, у земљи и иностранству, са новинарима ове куће који су изложени претњама, али сада посебно и на солидарност са нашим захтевима српским властима да обезбеде услове у којима ће новинари Б92, али и свих других медија у Србији, моћи да извештавају јавност о ономе о чему јавност има интереса да зна, без страха за свој живот и своју личну безбедност.

Веран Матић

Директор и главни и одговорни уредник Б92

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси