Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изложба „125 година штампе у Неготину“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2016.

Аутор: Ј. В. К. Извор: Данас

Изложба „125 година штампе у Неготину“

Неготин данас нема свој лист иако су некадашњи Неготинци још крајем 19. века два пута недељно, средом и суботом, били у прилици да новости из политике, народне привреде и трговине сазнају у „Неготинац", листу који је почео да се штампа 1890. године.

Историја штампе у Неготину приказана је на изложби „125 година штампе у Неготину" аутора Ратка Благојевића, вишег архивског помоћника и Ненада Пантића, вишег архивисте која је приређена у оквиру манифестације „Неготинско лето 2016“, у дворишту Историјског архива у Неготину.

0 изложби и историји штампе у Неготину, након уводне речи директора Историјског архива Ненада Војиновића, архивског саветника, говорили су новинар Сузана Михајловић Јовановић и историчар Божидар Благојевић.

Овом приликом могло је да се чује да је од 1890. године и „Неготинца", до 1940. године у Неготину излазило чакл7 штампанихлистова,адаје после Другог светског рата тај број знатно мањи, свега три.

„Неготинац" и „Крајина“ која је излазила само 1890. и углавном била гласило Радикалне странке биле су прве неготинске новине, наследио их је Крајински гласник Службени лист округа крајинског који је излазио од 1892. до 1894. годинекао и „Крајинац" (1892 -1905) који је излазио сваке суботе и био орган је крајинских самосталних радикала. На списку се налазе и „Крајински одјек“, орган самосталних радикала, „Крајински весник“, лист за привреду и просвету Крајине, „Крајина“, службени орган окружног одборакрајинског штампан три пута месечно, гласило Југословенске радикалне заједнице Хајдук Вељкове Крајине „Крајински радикал", „На тромеђи“, „Слободна Крајина“, лист за шалу и забаву „Дрндало“, „Крајинске новости" које су излазиле једном недељно са поднасловом Краљ и отаџбина изнад свега, „Крајински гласник", лист за културно и економско подизање Вељкове Крајине „Гласник Вељкове Крајине" и „Крајинске новине“.

Након Другог светског рата, 1948. и 1949. године једном недељно штампане су „Крајинске вести“ као орган Среског одбора народног фронта среза крајинског, пар година касније излазила је „Вељкова Крајина“, а најдуговечнија, мада са прекидима била је „Крајина“ која је излазила у периоду од 1952. до 1960. и од 1979 до 1991. године.

Приликом оснивања „Крајина" је Ма власништво Среског и Градског одбора СС-РН крајинског среза, од 1955. године овај лист је власништво Социјалистичког савеза срезова лцрајинског, Јдјучког и поречког. „Крајина“ је престала да излази 1991. а наредне године задатак јавног информисања преузимају друга медијска средства, локални радио и телевизија

Коментари (2)

Остави коментар
суб

30.07.

2016.

anonymous gale [нерегистровани] у 22:54

bravo za sećanje!

Da, tačno je da je jedno vreme u sastavu zaječarskog lista "Timok" izlazio podlistak koji se zvao "Krajina". To je bilo 1974. 1975. godine i možda kasnije. Divan podlistak koji je pratio sve što se, u to vreme, dogadjalo u Negotinskoj krajini. Verni hroničar tadašnjih krajinskih zbivanja. Mora da postoje u Arhivu Negotina, u Biblioteci kompleti ovog podlistka.
Tačno je i da je bard negotinskog novinarstva Živan S. Ružić bio glavni čovek tog dodatka. Miroslav Stefanović je bio njegov novinarski djak. Živana odavno nema medju nama.
Stefanović je jedno vreme, koliko ja znam, radio u Zaječaru, u listu "Timok", a potom je otišao za dopisnika "Ekspred Politike" iz tadašnjeg Titovog Užica. Vratio se u Zaječar kao dopisnik "Večernjih Novosti", a posle nekoliko godina otišao u Niš za dopisnika ovog lista, pa u Novi Sad gde je dugo godina bio šef Dopisništva "Novosti" za Vojvodinu.
Dugo godina je, sve do penzionisanja pre dve godine, bio jedan od vrsnih urednika u "Novostima" pod rukovodstvom Manje Vukotića. Prošao je sve uredničke pozicije, a četiri puta je bio šef dnevne redakcije ( DESK-a) u "Novostima". Odličan novinar koji i danas piše, putujući po svetu.
Ovo sam napisao da se zna da je potekao iz Negotina i da mu je prvo radno mesto bio upravo podlistak "Krajina". Vredni arhovari iz Negotina, pribeležite ovo!!!

Одговори
суб

30.07.

2016.

anonymousmiki [нерегистровани] у 15:42

Ne zaboravljajte!

Ako Suzana Jovanovic ne zna, Boza Blagojevic bi trebalo da zna da je, u sastavu lista Timok, kao dodatak izlazila Krajina. Pisali su i uredjivali Zivan S. Ruzic i Miroslav Stefanovic, a kasnije i Sofija Liksarevic. Nemojte zaboraviti ni ove ljude, ni ovaj dodatak!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси