Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Окончан рат за лого „Панчевца”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2010.

Извор: Политика

Окончан рат за лого „Панчевца”


Панчево – Допис који је пре неки дан стигао на адресу новинске куће „Панчевац“ ставио је тачку на две године дуги спор око тога ко има право да користи име локалних новина које су први пут штампане 1869, а уз неколико дужих прекида у излажењу живе и данас.

Завод за интелектуалну својину донео је решење да та редакција има право на логотип, односно жиг „Панчевац“. Иза на први поглед рутинске процедуре стоји двогодишња битка за лого између „Панчевца“ приватизованог 2008. и групе новинара која се након неуспелог покушаја да на лицитацији купи „Панчевац“ издвојила и почела да издаје новине истог имена и идентичног изгледа.

Спор садржи бар две раритетне чињенице због којих ваља бити описан: Чудно је да препознатљиви жиг добро знаних локалних новина и ван Панчева током протеклих деценија није био заштићен, и, друго, пола године пре приватизације „Панчевца“, после сазнања да је тако, од Завода за интелектуалну својину три радника тада још јединствене куће „Панчевац“ тражила су да се лого упише као њихов.Августа 2007. године, Марија Андрић, тада главни уредник „Панчевца“, Снежана Војнов, шеф маркетинга новинске куће, и новинар Владимир Ђоковић, члан управног одбора „Панчевца“, затражили су од Завода да њих укњижи као власнике имена „Панчевац“.

Ствар се открила тек након приватизације, када група новинара и административних радника, међу којима је била и поменута тројка, није, као конзорцијум, успела на лицитацији да купи „Панчевац“. Почели су, паралелно са аутентичним „Панчевцем“, да издају „Панчевац прес“, с тим што је оно „прес“ било једва видљиво, па већина Панчеваца није знала које новине купује.

Уследио је судски спор који је добио старији „Панчевац“, а нови је морао да промени име. Сада је Завод за интелектуалну својину то потврдио, пошто је октобра прошле године и Врховни суд Србије потврдио пресуду панчевачког Окружног суда који је покушај групе која се издвојила из „Панчевца“ квалификовао као чин „противан начелу савесности и поштења“.

Интересантно је да је руководство „Панчевца“ 1991. године тражило од Завода за интелектуалну својину да логотип са називом новина буде заштићен, али по добијању решења директор није окончао поступак, јер није платио прописану таксу за такву регистрацију. Сматрао је да је превисока.

М. Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси