Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник именован – конкурс поништен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2010.

Извор: Политика

Уредник именован – конкурс поништен


Панчево – Сукоби у Радио Панчеву, пре свега због тога треба ли или не сменити са места главног и одговорног уредника Драгана Вукашиновића, нису тек обично колегијално кошкање. Реаговала су оба новинарска удружења, а у случај се укључила и градоначелница Панчева.

Док је група новинара и техничара, предвођена Славицом Јовановић, једном од најстаријих новинара на Радију, захтевала смењивање Вукашиновића, износећи низ примедби на његов рад, тврдећи да је слушаност радија катастрофално опала и да су запослени малтретирани на послу, друга група запослених стала је на страну Вукашиновића.

Представници удружења новинара тврдили су да имају доказе да локални политичари имају утицај на уређивачку политику електронских медија, што је причу још више закомпликовало.Панчевачка јавност је очекивала да ће се крајње неугодна ситуација решити расписивањем конкурса за главног уредника Радио Панчева, јер је Драгану Вукашиновићу 27. фебруара истицао мандат.

На конкурс се јавило пет кандидата, а међу њима и Драган Вукашиновић и његов опонент, Славица Јовановић. Чланови Управног одбора РТВ Панчево установили су да њих двоје и Драган Милинковић, новинар из Београда, испуњавају услове конкурса.

Сасвим неочекивано, 26. фебруара, Татјана Суслов, председница Управног одбора РТВ Панчево, изнела је да се конкурс за главног уредника Радио Панчева поништава ,,због процедуралних пропуста”, али да је Драган Милинковић именован за в. д. главног уредника до расписивања новог конкурса. Председница Управног одбора каже да конкурс није расписан најмање два месеца пре истека мандата главног уредника него двадесетак дана касније, што је разлог за његово поништење.

Иако Татјана Суслов каже за ,,Политику” да се Управни одбор није опредељивао ни за ,,побуњенике” ни за оне друге влада убеђење да је конкурс поништен, јер су многе околности учиниле да се са великом извесношћу могу предвидети судски процеси како би се одлука Управног одбора оборила.

Досадашњи главни и одговорни уредник радија каже да је два дана пре закључења конкурса група која је тражила његову смену имала састанак у седишту градске управе са градоначелницом, председником Скупштине града, ресорним чланом Градског већа за информисање, помоћником покрајинског секретара за информисање и секретаром Независног друштва новинара Војводине. Он и директорка РТВ Панчево Татјана Јелесић, тврди Вукашиновић, на састанак нису позвани, па то сматра суђењем њему, у одсуству.

Није задовољна ни Славица Јовановић, која је, каже, после повратка са викенда пронашла телеграм којим је позивају да два дана раније дође на разговор као кандидат за главног уредника. Телеграм – позив је послат истога дана када је требало да излаже свој програм.

Најзад, поједини учесници конкурса тврде да Милинковић нема пет година уредничког стажа на радију, што је један од најважнијих конкурсних услова.Но, поништавањем конкурса, све и да је тако, разлога за тужбу нема, јер Управни одбор, до новог конкурса, може да именује кога год хоће. Како смо обавештени, 5. марта биће објављен поновљени конкурс за избор главног уредника Радио Панчева. Припреме за окршај у другој рунди већ су почеле.

Миодраг Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси