Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС покреће још 200.000 процеса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2010.

Извор: Данас

РТС покреће још 200.000 процеса


Београд - Прошле године покренут је поступак принудне наплате за око 116.000 грађана који нередовно измирују обавезу плаћања претплате за јавни сервис, а ове године планира се покретање више од 200.000 поступака, речено је Данасу у Радио-телевизији Србије (РТС).

У РТС-у наводе да се број обвезника који плаћа РТВ претплату креће од 1,4 до 1,58 милиона, а да уредно плаћа претплату између 720.000 и 780.000 грађана, док између 680.000 и 780.000 њих то чини делимично.

Према њиховим речима, „наплативост је у директној вези са економском развијеношћу, тако да степен наплативости РТВ претплате опада са севера ка југу“. Њихови подаци показују да се проценат наплате у периоду од 2007. до 2009. за подручје Београда креће од 74 до 72 одсто, у Војводини од 74 до 64 одсто, а на југу Србије свега од 27 до 20 одсто.

- Постоје грађани који само понекад уплате РТВ претплату, али то не раде редовно, као и они који то чине са великим закашњењем. Такође, поједини свој дуг према РТС-у уплате тек на основу опомене, односно тужбе. Против грађана који нередовно, односно перманентно не измирују своју обавезу, предузимају се мере принудне наплате - објашњавају у РТС-у.

У јавном сервису подсећају да је начин наплате РТВ претплате регулисан Законом о радиодифузији, а потом и уговором који су сагласно Закону потписали Електропривреда Србије и РТС.

- Неопходно је нагласити да РТС није тражио претплату. На предлог Владе уведена је 2002. по моделу који важи у скоро свим европским земљама. Плаћање претплате је законска обавеза која се ригорозно спроводи у свим уређеним европским државама. Дакле, РТС, супротно натуреним мишљењима, нити је увео претплату, нити је надлежан за њено наплаћивање - истичу у РТС-у.

Отежавајућа околност за РТС је, како кажу, утицај модела наплате „са врха“, по коме се прво у целости измирује обавеза за електричну енергију, а тек потом обавеза за претплату. Они напомињу да на наплату претплате утичу и „ефекти кризе који проузрокују тешку економско-социјалну ситуацију, са падом стандарда и платежне моћи становништва и представљају један од значајних разлога за неплаћање“.

- Ситуацију погоршавају и повремени позиви политичара и верских група на неплаћање претплате, што представља тешко огрешење о законе. Незадовољни могу да покрену поступак за промену закона, али немају права да позивају грађане да неплаћањем претплате крше закон - наводе у јавном сервису.

Они додају да је европски стандард за висину месечне РТВ претплате углавном приближан једномесечној надокнади за дневне новине, а да је претплата у Србији „испод половине тог стандарда“.

Антрфиле : Претплата чини 54 одсто прихода РТС-а

У РТС-у објашњавају да, у складу са законом, претплата учествује у приходима РТС-а у наплаћеној реализацији са 54 одсто. „Пошто је РТС јавни сервис за чији је рад, производњу и испуњење законских обавеза потребно око сто милиона евра годишње, остатак се намирује из маркетиншких прихода. С обзиром на глобалну економију, наплаћени проценат претплате и маркетиншких прихода, јавни сервис Србије је у сложеној и тешкој финансијској ситуацији“, наводе у РТС-у.

Б. Цвејић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси