Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС против улице Ћурувији?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2010.

Извор: Прес

НУНС против улице Ћурувији?!


Београд - Иницијатива Удружења новинара Србије да једна улица у Београду добије име по убијеном новинару Славку Ћурувији, изненађујуће је наишла на противљење њихових колега из Независног удружења новинара!

Док у УНС објашњавају да овим предлогом желе да искажу пошту власнику „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“, НУНС оптужује колеге да покушавају да „исперу сећање“, и да прво треба да се открију убице Славка Ћурувије, као да је то посао новинарских удружења!

Председница УНС-а Љиљана Смајловић објашњава да је то удружење поднело иницијативу да једна од улица у Београду понесе име Славка Ћурувије, али и новинара Милана Пантића, јер је то најмање што може да се учини у знак сећања на убијене колеге.

УНС: Улица и Пантићу

- Ћурувија је убијен због начина на који се бавио новинарством, односно зато што није дао власти да му диктира шта ће да мисли и шта ће да пише. Наш колега из Јагодине Милан Пантић убијен је зато што је писао о спрези мафије и државе. Ако власт жели да поверујемо да не може да нађе њихове убице, онда је најмање што може да учини да искаже пошту овим новинарима - сматра Смајловићева.Председница УНС подсећа и да су Ћурувија и Пантић бранили слободу новинарства:- Годинама питамо ко их је убио, а држава ћути. Нека прекине ћутање и нека покаже добру вољу да макар испоштује њихову смрт. Позивамо све колеге и целу српску јавност на солидарност са Славком Ћурувијом и Миланом Пантићем.

НУНС: Прање УНС-а

С друге стране, председница НУНС-а Надежда Гаће каже да је у листу „Политика експрес“ било најављено убиство Славка Ћурувије, а да су сви уредници тог листа били чланови УНС-а.

- Сматрам да је дошло до забуне у редоследу поступака. Прво, држава мора да одговори на питање ко је наложио и ко су извршиоци убиства Славка Ћурувије, и ми никада нећемо престати да постављамо то питање. Неки од чланова УНС-а су због спорног текста у „Експресу“ искључени из удружења, али искључење није ни морално ни било какво оправдање зарад правде која је у овом случају неопходна. Мислим да они површинским мерама покушавају да исперу сећање које није тако далеко - каже Гаће.

Она категорички демантује да је у питању лични обрачун између ње и Љиљане Смајловић:

Главни уредник „Политике“ Драган Бујошевић мисли да је Ћурувија заслужио да једна улица понесе име по њему:

- Мислим да је то добро подсећање да смо некада и на тај начин живели у овој земљли, да се некада у овој земљи убијало зато што неко на другачији начин мисли - каже Бујошевић.

Главна уредница информативног програма ТВ Пинк Тања Јордовић каже да је улица најмање што новинари могу да учине за Ћурувију и остале убијене колеге.- То је најмање што можемо да урадимо за њих кад већ полиција није урадила свој посао - каже Јордовић.

Антрфиле : Веран Матић: Појачати притисак на државу


Директор и главни уредник Б92 Веран Матић није ни за ни против иницијативе да се Ћурувији да улица.

- Само давање имена улици мени лично не значи ништа. Овде је много важнија тема то што јако дуго ништа није урађено по питању да се открију убице. Давањем имена улицама ништа се неће постићи, и можда ће чак помоћи затварању истраге... Фокус наших организација треба да буде интензивнији притисак на државу. У „Инсајдеру“ смо дошли до имена уског круга људи који су се затекли на месту Ћурувијиног убиства, људи из ДБ-а и криминалних група. То је толико сужен круг, да не видим ниједан разлог због чега се не би подигле оптужнице и покренуо процес - каже Матић.

Тијанић: Славко заслужио улицу

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да Ћурувија треба да добије улицу због чињенице шта је значио у српском новинарству и због жртве коју је поднео.

- Ћурувија је био један од најбољих српских новинара, а свакако је био најхрабрији. Он је могао да бира хоће ли да буде на страни Милошевића или на страни својих читалаца. Изабрао је да буде на страни читалаца, и због тога је убијен. Њега је званично убила држава, односно режим. Мислим да је због те две чињенице, шта је значио у српском новинарству и какву је жртву поднео, незаобилазно да га Србија памти. Он је убијен пошто је изолован и од новинара и од пријатеља, тако да многи новинари и многи медији немају баш чисту савест кад је Славко Ћурувија у питању - каже Тијанић.

Д. Луковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси