Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Затвор за хулигане који су претили новинарки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2010.

Извор: Блиц

Затвор за хулигане који су претили новинарки


Београд - Стефан Хаџи Антоновић (23) из Београда осуђен је на годину дана и три месеца затвора, а Владимир Самарџић из Новог Сада на три месеца због претњи послатих мејлом ауторки „Инсајдера“ Бранкици Станковић.

Хаџи Антоновића, који је и раније осуђиван због неколико испада, осудило је веће судије Дејана Гарића у Првом основном суду у Београду јер је 5. децембра 2009. у две поруке претио смрћу Бранкици Станковић, која је, како се констатује у пресуди, „обављала послове информисања од јавног значаја“, што је законска формулација за новинаре на дужности. Окривљени је послао две претње са своје „Фејсбук“ адресе. Осим претњи и увреда он је написао и „Напред Рад, Унитед форце 1987“. То је име навијачке групе чију је забрану тражило тужилаштво. Хаџи Антоновић је осуђен на једниствену казну затвора од годину дана и три месеца у коју му је урачунато четири месеца раније условне пресуде, коју је сада прекршио. Он је у притвору од 8. децембра 2009, што му се рачуна у казну.

Самарџић је осуђен у Основном суду у Новом Саду зато што је послао једну поруку у којој је написао: „Треба је заклати и дати овима са Б92 да је поједу“ и поручио јој да је мртва. Он је ову поруку посало 4. децембра 2009, са своје адресе на „Фејсбуку“. Самарџић је био у притвору од 8. децембра 2009. до 10. марта ове године што значи да је одслужио казну, ако она постане правоснажна.
После ових пресуда у Државном тужилаштву оцењују да је њима неприхватљиво да се одбаци тужба против шест хулигана који су претили новинарки „Инсајдера“ поручујући да ће „проћи као Славко Ћурувија“.

- Тужилаштво ће уложити жалбу на решење Првог основног суда у Београду којим је 22. априла одбачена оптужница против шесторице навијача који су ауторки „Инсајдера“ упутили поруку да ће проћи као Ћурувија, јер се из ових пресуда види да је неједнака судска пракса. Ако су изречене казне затвора за претње преко „Фејсбука“, новинарки Бранкици Станковић просто је несхватљиво да за директне претње са трибина које су се чуле у међународном телевизијском преносу буде одбачена оптужница - рекао је Зорић.

В. З. Цвијић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси