Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награде за најбоље европске новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2010.

Извор: Блиц онлајн

Награде за најбоље европске новине


Жири 11. Конгреса европских новина, који се одржава у главном граду Аустрије, доделио је у бечкој Већници награде најбољим новинама Европе, за које је ове године конкурисао 241 дневни лист из 27 земаља Европе.

У категорији најбољи национални дневни лист, награду је добио португалски "Informacao", лист који се, према оцени жирија, показао као успешан модел новог концепта дневника.

Према оцени међународног жирија, састављеног од представника више европских новина и новинарских школа, загребачком дневнику "24 сата" додељена је специјална награда, уз оцену да се ради о дневнику који је основан са циљем да буде новина за урбано становништво. Истакнуто је да овај лист одлично кратким чланцима са пуно слика и булеварском оријентацијом, снабдева читаоце информацијама широког спектра.

За најбољи локални дневник жири је прогласио шведски "Smolandposten" из Вексје-а, а титула најбољег регионалног дневника добио је немачки "Štutgarter cajtung".

Иначе, међу темама о којима се дискутује током конгреса су, између осталих, могућности да штампа издржи удар финансијске кризе и пад тиража, о чему су презентовани упозоравајући подаци.

Изазов за медије је и онлајн новининарство, као и независност медија у простору сукобљених интереса привреде, политике, правосуђа и цивилног друштва.

Своја искуства на бечком скупу, који се наставља данас, размениће преко 200 уредника и издавача из готово свих европских земаља.

На конгресу учествују и представници медија из југоисточне Европе, међу којима и агенција Танјуг.

Јавни сервис гарант квалитета

Учесници Европског конгреса штампе у Бечу указали су данас на потребу очувања јавних сервиса у информисању, истичући да се квалитет и поузданост њихових информација заснива на професионалним стандардима, а не на диктату и захтевима тржишта.

Немачки новинар Том Шимек нагласио је да јавни сервис у медијима једини може да гарантује квалитет у новинарству, јер није под финансијским притиском, односно притиском тиража или гледаности.

Шимек је за Танјуг објаснио да је у Немачкој чак започета дискусија око увођења барем једног штампаног медија који би радио по принципу јавног сервиса.

Главни и одговорни уредник  Štutgarter cajtunga Јоахим Дорфс нагласио је да јавни сервиси морају исто као и приватне новине да се боре за тржиште и доказују пред јавношћу.

Он је додао да новинске агенције представљају основу информисања, помажу медијима у смислу да трагом иницијалних агенцијских вести могу даље да профилишу своја дневна издања, разрађујући агенцијске вести.

Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси