Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коме плаћати РТВ претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2010.

Извор: Политика

Коме плаћати РТВ претплату


Према Закону о радиодифузији, радиодифузне установе Србије и Војводине обављају делатност производње и емитовања радио и ТВ програма и имају посебне обавезе у остваривању општег интереса, утврђене овим законом. За финансирање делатности ових установа, плаћа се РТВ претплата, а ту обавезу имају власници радио и ТВ пријемника.

Међутим, влада је одлуком (октобар 2009) основала Јавно предузеће за управљање емисионом инфраструктуром, под пословним именом Јавно предузеће „Емисиона техника и везе" (ЈП ЕТВ). Ово предузеће је дужно да, између осталог, обезбеди: несметано функционисање емисионе инфраструктуре на територији Србије; безбедан рад средстава и објеката у функцији емитовања програма...Даном регистрацијеу регистар привредних субјеката (16. фебруар 2010), ЈП ЕТВ почиње да користи покретне и непокретне ствари, имовинска права и друга средства емисионе инфраструктуре од Радиодифузне установе Србије (РУС, тзв. РТС), и преузима запослене у РУС-у.

Новим Законом о електронском комуникацијама (јул 2010) потврђено је решење из поменуте одлуке: Јавно предузеће основано за управљање емисионом инфраструктуром (ЈП ЕТВ) успоставља електронску комуникациону мрежу за мултиплексирање, дистрибуцију и емитовање дигиталног телевизијског програма.

Према томе, по прописима, РУС је подељен на две организације: прву која обавља делатност производње радио и ТВ програма, тј. услуге или сервисе пружања медијских садржаја; и другу за емитовање радио и ТВ програма, тј. услуге или сервисе дистрибуције и емитовања медијских садржаја.

Поставља се питање да ли би власници радио и ТВ пријемника, као слушаоци и гледаоци радио и ТВ програма, односно корисници и потрошачи радиодифузних сервиса или услуга, требало да плаћају РТВ претплату смањеном РУСу или „новом" ЈП ЕТВ, или и РУС-у и ЈП ЕТВ?
Дејан Р.Поповић, дипл. инж. Београд

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси