Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1 добила претње да ће наши новинари настрадати, а зграда бити дигнута у ваздух
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 02. 2019.

Аутор: Јелена Зорић Извор: Н1

Н1 добила претње да ће наши новинари настрадати, а зграда бити дигнута у ваздух

Да ће настрадати новинари, њихове породице, а зграда телевизија бити дигнута у ваздух, последња је претња коју је добила ТВ Н1. Те претње су пријављене и полицији, а осим њих, због алудирања политичара на власти да је Н1 признала Kосово, кроз коментаре на друштвеним мрежама, наша телевизија и новинари означени су као издајници и антисрби.

Запослени на ТВ Н1 добили су писмо. Због извештавања о протестима, новинарима и њиховим породицама упућене су претње смрћу.

"Да ли ви имате ваше породице, убијате нашу децу и унуке, а нисте свесни ако дође до рушења, ваша зграда ће међу првима отићи у ваздух, а може се десити да останете без својих најмилијих. И зато вас ми ветерани упозоравамо да се не играте са ничијом судбином јер је ваша судбина у нашим рукама", наводи се у писму.

Пошиљалац се потписао као Београдски ветерани ратова 1999. У писму је, поред претњи, завршила и чланска књижица Савеза ратних ветерана Србије.
Међутим, председник тог удружења Жељко Вукелић каже да они не стоје иза послатих порука и да желе да полиција испита цео случај.

"Ја немам благе везе о било чему, а ви ако имате то проследите некоме ко може да погледа, да није неко подметнуо, ја могу само да кажем да највише гледам Н1, јер је најобјективнија у сред овог свега необјективног на медијском простору", казао је Вукелић.

Да Н1 није објективна, па да још и признаје Kосово, на Твитеру отворено алудира потпредседник СНС-а Миленко Јованов, иако ТВ Н1 у мапама временске прогнозе, као и другим графичким илустрацијама Kосово третира као и Уједињене нације.
На мапама је територија Kосова означена истом бојом као и Србија али је територија означена испрекиданом линијом, из чега се никако не може закључити да је у питању међународно призната држава.

Јованов је, међутим, приказао сателитски снимак под облацима алудирајући да Н1 Kосово третира као државу. На ту његову објаву уследиле су салве коментара у којима се Н1, између осталог, назива ЦИА телевизијом, издајничком, представља се како пуца у истину, наводи се да је реч о новинарима плаћеницима, који шире пропаганду против Србије.

Председник Kомисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић каже да таргатирање, најчешће води ка отвореним претњама, а онда је само питање када ће се оне и остварити.

"Овде постоји веома озбиљна одговорност политичара који учествују у јавном животу, они морају да се суздрже кад употребљавају тешке речи, које по правилу отварају талас употребе друштвених мрежа који је претећи и представља угрожавање сигурности", упозорава Матић.
Етикете издајници, страни плаћеници и слично биле су и деведесетих, резервисане за медије који нису под контролом режима, подсећа Ивана Стевановић из Фондације Славко Ћурувија.

"То је још један случај где се просто људима који не мисле исто као владајући режим, не само медијима, већ и цивилним друштвима, цртају мете на челу, најпре полуинформацијама, измишљеним, квазичињеницама, онда настану претње, а понекад, нажалост видимо да, пређу и у дела", истиче Стевановић.

Тако је новинаре Н1 једна Фејсбук група, која хвали владајућу политику, заједно са НУНС-ом и дневним листом Данас означила као слуге Глобализма, Сороша и криминалног клана Kлинтон.

Именом и презименом, са својих профила, поједини грађани су поручили да је реч о "доказаним велеиздајницима", "да их треба протерати из Србије" и "забранити им рад у Србији".

До сада, за надлежне, ово није био повод да реагују.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси