Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски полумрак и крња демократија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2011.

Извор: Данас - Санџак

Медијски полумрак и крња демократија

Нова Варош нема нешто што други одавно, годинама, па и деценијама, имају. Реч је о локалном радио и ТВ информисању. Кад се сагледа мрежа радио и ТВ станица у околним општинама, може се констатовати да је у нашој комуни, кад је у питању локално јавно информисање, на сцени медијски полумрак.

Лист Златарске новости, који излази сваких 15 дана, који припрема малобројна трочлана редакција, објављује најважније извештаје и прилоге о догађајима између два броја.

Због глади за локалним информацијама, лист је тражен и читан. Међутим, живот у нашој локалној заједници је много сложенији него што се то може приказати и објавити у једном полумесечнику.

Кад је Републичка радио-дифузна агенција расписала конкурс за доделу дозвола за емитовање програма, из наше општине дозволу је добио само Радио „Златар“ и то као комерцијално-забавна радио станица.

У Пријепољу поред недељника Полимље, грађане о свакодневним догађајима информишу по две телевизијске и радио-станице, а дозволу за емитовање недавно је добила и трећа радио станица.

У Прибоју грађани могу пратити програме једне телевизије и два локална радија.

У Сјеници ради дописништво Регионалне ТВ станице Нови Пазар.

У Чајетини локална самоуправа се определила да једном месечно издаје билтен, а да дневне и значајне информације објављује путем приватне радио станице са Златибора и Регионалне ужичке ТВ Лав.

Чајетинска општина за локално информисање из буџета годишње издваја пет милиона динара, прибојска три и по милиона, а наша 1,8 милиона динара (1,5 милиона динара Златарским новостима и 300.000 динара Радио „Златару“ за огласе и понеке прилоге).

Квалитет живота житеља наше комуне био би на вишем нивоу када би могли да слушају и гледају емисије: јутарњи програм, гост емисије, селу у походе, пулс града, хроника, дневник, хало председниче. Или кад би слушали локалне вести свака два сата и пратили дешавања из културе, спорта, живота младих, привреде, политике...

Кад би сутра били избори, житељи наше локалне заједнице уопште не би знали за кога би од садашњих функционера или одборника СО поново гласали. Не знају, зато што нису у већој мери упознати о томе шта они раде, за шта се залажу и какве предлоге износе.

Кад би имали свакодневно извештавење о збивањима у нашој средини преко радио и ТВ таласа, био би то начин да се чује глас просветних радника, лекара, инжињера и свих других грађана, који су креативни, који би износили нове идеје и доприносили изградњи новог система вредности.

Јавност рада је начин за стицање поверења грађања и заустављење процеса њиховог отуђивања. Полазећи од тога да је јавност рада предуслов и саставни део демократије, испада да ми имамо крњу демократију.

Ако до сада нисмо стратешки, наменски улагали средства за опремање радио и ТВ студија и за набавку предајника, као и за обезбеђење новинарско-репортерског кадра, онда нам једино преостаје, уз задржавање Златарских новости, примена чајетинског модела: свеобухватни договор са радио - станицом Радио „Златар“ и регионалном ТВ „Лав“, које радио и ТВ таласима покривају нашу општину.

Овим би се постигао обострани циљ: повећала би се слушаност и гледаност ових станица, а тиме и њихова шанса за повећање прихода од реклама, а грађани би били далеко информисанији о догађајима у локалу.Аутор је дипломирани политиколог из Нове Вароши

Мухамед Мулагановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси