Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Александра Гајовића на текст За медие о "корупцији и прању новца" у извештајима Essentisа и ГФЦ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2019.

Извор: Министарство културе и информисања

Одговор Александра Гајовића на текст За медие о "корупцији и прању новца" у извештајима Essentisа и ГФЦ-а

Текстом „Финансијски извештаји фирми Essentis и ГФЦ предати Министарству културе су школски пример корупције и прања новца“ објављеног на сајту www.zamedia.rs истраживачки тим који га потписује још једном обмањује медијску јавност и грађане прејудицирајући да Министарство крши закон и да крије чињенице.

Између осталог, у тексту је наведено да Министарство културе и информисања „игнорише оправдан интерес јавности да добије информације о епилогу реализације пројеката фирми Essentis и ГФЦ”, што апсолутно не одговара истини.

Више пута је власнику медија “За медиа” Душану Војводићу речено да ће Министарство културе и информисања предузети све законске мере, уколико се испостави да има пропуста у реализацији пројеката поменутих фирми.

Такође, цео процес ће бити транспарентан и доступан јавности, што је и учињено више пута. Иако смо у више наврата закључили да стављамо тачку на све инсинуације господина Војводића, његове менторе и туторе, он и надаље неистином настоји да докаже истину, односно да је само он у праву. А та истина је, ипак, сасвим другачија од оне коју господин Војводић покушава да наметне и односи се на болно сазнање да пројекат са којим је конкурисао није прошао селекцију (стручну комисију) и није добио новац за његову реализацију, на коју је као и претходне године рачунао као сигурну.   

Не бисмо овом приликом помињали чињеницу да је господин Војводић дошао до резултата конкурса дан пре него што су они званично објављени и да је истог дана звао Министарство културе и информисања, жестоко протестујући што му оно није остварило амбиције. Временом су тако, разним измишљотинама он и његови малобројни ”навијачи“ почели да демонстрирају “новинарски истраживачки рад”, који се изношењем лажи углавном понављао.  

И тако, уместо да анализира и преиспита зашто је његов пројекат оцењен слабије од других, господин Војводић се већ пуних осам месеци бави бесмислицима и смицалицама којим покушава да увуче Министарство културе и информисања у некакве поступке и дијалаге, у којима не видимо себе.  И баш из тих разлога господина Војводића отворено питамо – зашто губи време, већ не осмисли  нов и квалитетнији медијски садржај, како би наредни пут држава подржала реализацију његовог пројекта? Сви су изгледи да је лакше бавити се онима који су средства за своје пројекте добили. 

У делу текста који оспоравамо, он између осталог наводи: „напомињемо да ћутање Министарства само потврђује сумње да Essentis и ГФЦ имају заштиту и подршку за очигледну

проневеру вишемилионског износа јавног новца. Ко су њихови заштитници у Министарству културе и како је читава коруптивна акција изведена, објавићемо ускору у истраживачком документарцу ‘Новинарски одговор’, који управо завршавамо. До тада нам не остаје ништа друго него да питања поставимо јавно, што на овај начин и чинимо“.

Предуго, сложићемо се, господин Војводић на овај начин узурпира медијску јавност износећи неосноване тврдње и лажи на име Министарства културе и информисања испуњава све своје законске обавезе. 

Подсећамо да стручна служба Министраства, која је одговорна за цео поступак пројектног суфинансирања, као и за анализу свих 435 подржаних пројеката у 2018. години, не може пре анализе пројектне документације и извештаја о реализацији конкурса да доставља податке медијима о појединачним пројектима.

 А пошто тврдите да имате сазнања о коруптивним радњама, из све снаге инсистирамо да их пријавите надлежним државним институцијама, које су једино надлежне да одлуче шта је право, а шта не.

 

Александар Гајовић

државни секретар

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси