Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На протесту „1 од 5 милиона“: Део демонстраната ушао у просторије РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2019.

Аутор: А. Поповић/Данас Онлајн/ Бета/ ФоНет/ М. Миљковић/ Н1 Извор: Данас

На протесту „1 од 5 милиона“: Део демонстраната ушао у просторије РТС-а

Учесници протеста „Један од пет милиона“ окружили су вечерас око 19 часова, зграду Радио телевизије Србије у Београду и на тај начин започели блокаду која ће трајати два сата. Неки од демонстраната ушли су у просторије тог јавног сервиса.

У току је блокада зграде РТС-а а неки од окупљених грађана предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем ушли су у просторије тог јавног сервиса.

Припадници полиције под пуном опремом такође су у просторијама. Обрадовић говори да је обезбеђене РТС-а стало на страну народа и пустили их у зграду.

Он каже да нико неће напасти раднике РТС-а јер већина њих мисли као и народ који протествује.

„Ушли смо да вратимо РТС народу“, казао је Обрадовић и додао да неће изаћи док не буде промењена уређивачка политика.

„Ово је вече када ћемо ослободити РТС“, казао је Обрадовић.

Додао је да разговара са једним од уредника РТС-а Зораном Станојевићем и да га моли да стане на страну народа, да са њима уђе у режију.

„Позивам вас да уђете у сваку просторију РТС, да омогућимо да представници организатора протеста гостују у Дневнику вечерас“, рекао је Обрадовић и апеловао на грађане да ништа не ломе и не краду.

Како јавља репортер Бете, у зграду РТС-а ушао је још један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас.

Одмах по доласку испред зграде јавног сервиса Србије према њој полетела су и прва јаја која су завршила на фасади и прозорима. Демонстранти су у знак протеста према уређивачкој политици те медијске куће бацили неколико картона јаја на зграду.

Осим захтева за фер и слободним изборима, један од главних симбола ових протеста је и критика на рачун извештавања јавног сервиса РТС због чега у овој шетњи организатори планирају радикалније потезе управо испред зграде државне телевизије.

Грађани су се традиционално окупили на платоу, где им се обраћа драмски писац Синиша Ковачевић. Овога пута само један говорник, након спекулација у медијима о томе ко може да говори на протестима и ко о томе одлучује.

После говора драматурга који је и потпредседник Народне странке, једне од чланица опозиционог Савеза за Србију, грађани крећу у шетњу.

Планирала рута је преко Трга републике, Македонском и Светосавском улицом до платоа испред РТС.

Антић: Војска је уз народ

Ту се одржао и „Дневник слободне Србије“ – пандан телевизијском формату другог Дневника РТС-а, у коме је ове суботе гост Новица Антић, председник Војног синдиката Србије. Антић је као гост Дневника најављен речима „И војска је уз народ!“.

Испред врата РТС-а паркиран је камион одакле је почело емитовање „Дневника сободне Србије“ у току којег су грађани позвани на велики протест 13. априла у Београду и поновљен захтев заменику градоначелника Горану Весићу да уклони ограде постављене за гондолу до уторка, 19. марта до 18 часова, или ће у супротном грађани то сами урадити.

Гост дневника био је председник војног синдиката Новица Антић који је казао да ће 13. априла почети трећи спрски устанак.

„Данас је сваки Србин против ове диктатуре, прошла су времена када је неко могао да употреби војску потив свог народа, ратовали смо против много веће силе и њих ћемо обрисити за пар дана“, казао је Антић.

Додао је и да војни генерали треба да се питају какве ће одлуке доносити тог дана, „да ли ће се продати за привилегије, јер ће им у том случају бити суђено“.

Он је казао и да се сутра обележава 15. година од мартовског погрома на Косову, а да је актуелна власт из Србије отерала 40.000 младих, да је у последње четири године отерано 5.000 професионалних војника из војске, као и да је уништено 35 институција.

„Зато они треба да оду“, рекао је Антић.

После тога, део демонстраната спрема блокаду улаза у зграду РТС-а из Абердареве улице, као вид притиска на руководство јавног сервиса, а не на запослене, како су раније објаснили.

На претходном протесту одржана је оваква блокада у трајању од сат времена под паролом „Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас“.

Грађани носе пароле „Не дамо Калемегдан“, „Стоп рушењу Калемегдана“, „Хоћемо дрвеће, нећемо гондолу“, „Шетамо за здравље, природу и друштво“, „Ми такве животиње још нисмо изучавали“, „Ви сте света грана еволуције“…

 Цео извештај прочитајте на сајту Данаса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси