Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директорка ТВ Канала 9 из Новог Сада наставља штрајк глађу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2019.

Извор: www.kanal9tv.com

Директорка ТВ Канала 9 из Новог Сада наставља штрајк глађу

Након годину дана од када је Маја Павловић привремено прекинула штрајк глађу, држава није урадила ништа и ствари су постале још много горе. Своју одлуку неће ни мењати ни одлагати, јер, каже, нема ни једну другу опцију, а ни саборца који би је од штрајка одговорио.

“Након годину дана од када сам привремено прекинула штрајк глађу, држава не да није урадила ништа, него су ствари постале још много горе. Своју одлуку нећу ни мењати ни одлагати, јер немам ни једну другу опцију, а ни саборца који би ме од штрајка одговорио”,  рекла је Маја Павловић, директорка ТВ Канала 9 из Новога Сада.

Она је објаснила да поступак пред Управним судом, због којег је штрајковала глађу прошле године, ни након скоро годину дана, није завршен.

Да су Каналу 9 отказани практично сви уговори са предузећима или установама у којима је власт преузела СНС. Да министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, никада није ни одговорио ни на један захтев да се одржи састанак, који јој је обећан прошле године, како би се нашло законито решење у вези са накнадама које наплаћују ОФПС и СОКОЈ.

“Уместо састанка са министром Шарчевићем, добијамо copy-paste пресуде у поступцима са СОКОЈ-ем и ОФПС-ом. Судови наше аргументе нити разматрају, нити образлажу, већ их одбијају као “ирелевантне” и сада су нам извршитељи, због таквих пресуда, блокирали рачун”, рекла је Павловић.

Није проблем тренутна блокада рачуна. Највећи проблем је што је Врховни касациони суд одбацио Посебну ревизију коју су поднели и да неће мериторно да одлучи о незаконитом поступању судова. Пре него што су поднели Ревизију, консултовали су се са судијом Врховног касационог суда и речено им је да имају права која траже.

“Можда и имамо права, али суд о њима неће да одлучује! Ни Уставни суд, у поступцима које смо покренули у вези са овим таксама, више од 3 године не доноси одлуке… СОКОЈ и ОФПС имају монопол. Држава их штити и они наплаћују колико су намислили и колико им треба, незаконито и противуставно”, истиче Павловић.

Она каже да исто поступају и остали судови. Као пример наводи да су тужили директоре јавних предузећа, јер ТВ Каналу 9 нису достављали информације. Директори су оглашени кривим, али је ТВ Канал 9 обавезан да сам сноси своје трошкове тих поступака!

“Надам се да ће премијерка Брнабић подржати и наш штрајк, као начин наше борбе за правну државу и слободу медија, а волела бих да са штрајком почну и Весић и Вулин и Мартиновић, па да видимо ко ће дуже издржати и чији су захтеви исправнији: њихови за “борбу против насиља опозиције” или наш за борбу за правну државу и слободу медија”, рекла је директорка ТВ Канала 9.

Оно што доживљава као највећу неправду је чињеница да су сазнали да телевизије блиске СНСу уопште не морају да плаћају накнаде ни ОФПСу, ни СОКОЈу, јер их ове организације не туже. Телевизије блиске СНС-у не морају да плаћају ни закупе више стотина квадратних метара пословних простора које користе, на најелитинијим локацијама, које су у власништву државе.

“Ако нисте под контролом СНС, укидају вам све приходе, намећу вам непостојеће трошкове, немате право на било какву судску заштиту, инспекције су вам редовни посетиоци, стижу вам кривичне пријаве, пале вам куће… То је цена коју данас плаћају локални и регионални медији ако хоће да буду слободни”, огорчена је Павловић

Позвала је све који сматрају да Србија није правна држава и да медији у Србији нису слободни, да јој се придруже.

“У ТВ Каналу 9, Нови Сад има места за све који желе да се боре да Србија постане правна држава слободних медија. У друштву истомишљеника све је лакше, али, ако се људи плаше, како би рекао председник Вучић, ја немам проблем ни да будем сама у овој борби”, закључила је Маја Павловић.

Прошле године 21. маја, директорка новосадског ТВ Канала 9 Маја Павловић, 10 дана је штрајковала глађу, пошто је ЕТВ угасио сигнал ове телевизије због наводног дуга од 2,5 милиона динара.

“Да прошле године нисам била у праву, да тај дуг, због којег су нам тада укинули сигнал, стварно постоји, верујем да би ТВ Канал  9 до сада већ био угашен, а то се, као што видите, није десило. Годину дана је прошло и држава није урадила ништа што је обећала. Нажалост наставак штрајка глађу видим као једини начин да се изборимо за наша права која би држава морала да нам штити и да нам гарантује“, рекла је Маја Павловић образлажући своју одлуку да настави штрајк глађу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси