Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија за истраживање убистава новинара: Бескрупулозни напад Бранке Прпе на Љиљану Смајловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2019.

Извор: Комисија за истраживање убистава новинара, Цензоловка

Комисија за истраживање убистава новинара: Бескрупулозни напад Бранке Прпе на Љиљану Смајловић

Комисија за истраживање убистава новинара запрепашћена је подмуклим нападом Бранке Прпе на чланицу ове Комисије Љиљану Смајловић и уједно и некадашњу спољнополитичку уредницу Европљанина Славка Ћурувије, и то двадесет година после убиства Славка Ћурувије и неколико дана после пресуде којом су одговорним за злочин изречене казне од стотину година затвора.

Комисија за истраживање убистава новинара подсећа да је Бранка Прпа од настанка Комисије омаловажавала њен рад и одбацивала сваку могућност да Комисија допринесе да убице буду изведене пред лице правде. Комисија се пита зашто је госпођа Прпа толико огорчена пресудом службеницима Државне безбедности и шта је могло да је натера да, са двадесет година закашњења, почне лично да оптужује и уредницу Европљанина Љиљану Смајловић.

Комисија подсећа да су и Веран Матић и Љиљана Смајловић, због борбе да се оконча некажњивост злочина над новинарима, већ месецима изложени нападима људи који су у Политици Експрес 1999. отворили сезону медијског лова на Славка Ћурувија. Напад Бранке Прпе није мање бруталан и бескрупулозан од напада Горана Козића и Ђорђа Мартића.

СМАЈЛОВИЋ: ФАЛСИФИКАТИ БРАНКЕ ПРПЕ

„Запрепашћена сам бруталношћу овог напада Бранке Прпе на мој лични интегритет, али сам једнако згрожена и тиме како она фалсификује Славка Ћурувију каквог смо га познавали ми који смо са њим радили у Европљанину. Он је био патриота, није био издајник каквим су га у данима уочи убиства приказивале Политика експрес и Радио-телевизија Србије. Не разумем зашто Прпа сада наставља тамо где је Ђорђе Мартић стао, када је објавио да је ‘Ћурувија дочекао бомбе'“, каже Љиљана Смајловић у писаној изјави поводом интервјуа Бранке Прпе који је пренела Бета.

„Не разумем ни њен бес због пресуде одговорним за убиство Ћурувије. По мени, боља је правда коју чекаш макар и двадесет година, од правде коју никад не дочекаш. Можда би се ту са мном и Славко сложио.

Једино што је тачно у њеној изјави Побједи је то да сам путовала у Вашингтон са Славком и Бранком у децембру 1998. Превела сам Славков говор пред Хелсиншком комисијом америчког Конгреса, а Славко је инсистирао и да путујем са њим како бих могла да га прочитам ако њему не омогуће да напусти земљу. Осим тога, ни Бранка ни Славко нису добро говорили енглески и преводилац им је био потребан и за састанке са новинарима и потенцијалним донаторима.

За време нашег боравка у Вашингтону није било никакве вечере са „званичницима Стејт департмента“. На вечеру нас је позвао Сорошев помоћник Џон Фокс. Било нас је само четворо. Славко није предлагао никакву хашку оптужницу против Слободана Милошевића.

Мислим да бих чула да је тако нешто рекао, пошто сам највећим делом разговора ја преводила за све њих. Додајем да би помињање ратних злочина било бесмислено јер је вечера била у децембру 1998, а бомбардовање ће почети тек крајем марта 1999. Осим тога, Американци су давно пре тога правили хашки суд да оптуже Србе, мислим да им за ту идеју није био потребан Славко Ћурувија.

Никоме, па ни Милошевићу, нисам могла да пренесем да је Славко предлагао Хашки суд за Милошевића, будући да Славко то није предлагао“, каже се у изјави Љиљане Смајловић.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

16.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 21:41

ПРПА-СМАЈЛОВИЋ Re:

И ја подтржавам госпођу Смајловић Али је подсЕћам да је и она збарањивала истину. Био сам новинар Политике када је она била главни уредник и када је жестоко критиковала Слободана Кљакића, јер је објавио афирмативан текст о професору МИрољубу Јевтићу. Кљакић у тексту није Хвалио Јевтића, само је побројао свима лако проверљиве чињенице. Ко то жели да види може погледати у штампаном издању Политике. Текст под наловом ''Треоризам из угла муслимана'' објављен је 22.4.2014 на стр.8. Због интервенцвије тадашње уреднице колегиницее Смајловић није се појавио у интернегт издањеу листа .

Одговори
пон

15.04.

2019.

ena mil [нерегистровани] у 23:51

Šta se hoće

Čudna izjava dr Prpe, u čudnim okolnostima (nakon izricanja presude) i u čudnom političkom trenutku Srbije. Možda je ciljana ličnost neko drugi.
Puna podrška gdji Smajlović.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси