Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија пала за 14 места у извештају РБГ о стању медијских слобода у свету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Србија пала за 14 места у извештају РБГ о стању медијских слобода у свету

Лоше стање медијских слобода у Србији Репортери без граница констатовали су и у свом извештају за 2019. годину: у односу на прошли извештај, Србија је пала за 14 места и сад се налази на 90. месту од 180 држава обухваћених годишњим извештајем „Индекс медијских слобода у свету“.

Србија је од 2016. године пала за чак 31 место – са 59. на 90, и сад се налази тачно на средини листе коју сваке године објављују Репортери без граница (РГБ). Наша земља се и ове године нашла у групи држава са видљивим проблемима у погледу медијских слобода.

У јутрос објављеном извештају Репортери без граница указују на то да се против истраживачких новинара повремено користи физичко насиље како би се они обесхрабрили, и подсећају да су прошле године у више наврата осуђивали пораст насилних напада на новинаре који истражују корупцију у Србији.

Истакнут случај Милана Јовановића

„Један од њих, Милан Јовановић, у децембру је био принуђен да бежи из своје куће у коју је био подметнут пожар. Тај напад наредио је председник општине, који је члан странке председника Александра Вучића, и он је због тога ухапшен, док је Јовановићу додељена стална полицијска заштита“, наводи се у извештају РБГ.

Од европских држава, идентичним импресивним падом као Србија може да се „похвали“ још само пријатељска нам Мађарска. Паду за 14 места, са прошлогодишњег 73. на 87. место у овогодишњем извештају, највише је допринео однос званичника странке премијера Виктора Орбана, Фидеса, који одбијају да дају изјаве новинарима који долазе из медија који „нису пријатељи Фидеса“.

Иако Репортери без граница и даље Европу сматрају „континентом који најбоље гарантује слободу медија“, у извештају се ипак истиче да се рад истраживачких новинара све више и више опструише.

„Опадање медијских слобода у Европи, како то показују наши извештаји у протеклих неколико година, иде руку под руку са ерозијом институција под утицајем све више ауторитарних влада. Са убиствима, покушајима убистава и физичким и вербалним нападима, новинари у Европи су на мети различитих облика притисака и узнемиравања, али све више и судског прогањања“, пише у извештају.

Норвешка је трећу годину заредом светски лидер у погледу стања медијских слобода, док је, прескачући две позиције, на друго место ове године доспела Финска.

Холандија је са трећег пала на четврто место, чему је кумовала чињеница да у тој земљи двоје новинара живи под сталном полицијском заштитом због писања о организованом криминалу. Из истог разлога новинари у Шведској изложени су повећаном броју сајбер напада, што је тој земљи оборило пласман са другог на треће место.

Међу чланицама ЕУ најгоре је (111. место, као и лане) рангирана Бугарска. У тој земљи су новинари због свог рада мета и организованог криминала и власти.

Црна Гора је пала са 103. на 104. место, а минималан пад доживела је и Пољска (са 58. на 59. место), Румунија за три места (са 44. на 47. место), док је Малта, другу годину заредом, доживела значајан пад – овај пут за 12 места (са 65. на 77. место). У тој земљи је група новинара наставила истраживања о корупцији и прању новца које је започела новинарка Дафне Каруана Галиција, убијена у октобру 2017, али се они, поред страха за сопствени живот, суочавају и са судским прогонима.

Иако су неке земље номинално напредовале на листи, однос према новинарима у тим државама није лишен озбиљних примедаба. У Италији, која бележи скок за три места (са 46. на 43. место), око 20 новинара живи под полицијском заштитом због мафијашких претњи, али, истовремено, министар унутрашњих послова прети да ће једном новинару укинути заштиту јер је критиковао његову странку.

Хрватска је факат напредовала за пет места (са 69. на 64. место), иако у РБГ подсећају на то да је, према подацима Хрватског новинарског друштва, поднето више од 1.000 тужби против новинара и медија, а највећи број тужби поднели су политичари и јавне личности. Иронично, констатују у РБГ, најмање 30 тужби поднела је Хрватска радио-телевизија.

Северна Кореја препустила „фењер“ Туркменистану

Индекс медијских слобода у свету за 2019. годину показује колико је мржња према новинарима метастазирала у насиље, доприносећи повећању страха, наводи се у извештају РБГ. Број земаља у свету које се могу сматрати потпуно безбедним за новинаре у сталном је опадању, док истовремено ауторитарни режими настављају да јачају контролу над медијима.

Број земаља у којима је стање медијских слобода „добро“ или „на задовољавајућем нивоу“ опао је у односу на прошлу годину. Лане су такве земље чиниле 26 одсто листе од 180 држава и територија обухваћених анализом РБГ, док их је ове године 24 одсто.

Сједињене Државе пале су за три места (са 45. на 48. место), што је резултат растућег непријатељског окружења према новинарима, које у РБГ сада рангирају као „проблематично“. Никада у историји амерички новинари нису били изложени толиком броју претњи смрћу, нити су толико често тражили заштиту приватног обезбеђења.

Да мржња према новинарима лако може да резултира обрачуном доказала је особа која је у јуну прошле године ушла у редакцију Капитал газете у Анаполису и убила петоро чланова редакције.

Један од највећих падова на листи укњижила је Никарагва (са 90. на 114. место). У тој земљи се новинари који прате протесте против председника Ортеге третирају као учесници и често бивају физички нападнути.

Међу афричким државама РБГ бележи највеће осцилације у односу на прошлогодишњу листу. Захваљујући промени власти и односу према новинарима, Етиопија је напредовала за 40 места – до 110. позиције, док је Гамбија прескочила 30 места и сада је на 92. месту. Промена власти, међутим, није увек добра за новинаре, а такав је случај с Танзанијом која је пала са 93. на 118. место. Централноафричка Република је рекордер у свету по суноврату на листи у односу на прошлу годину  – за 33 места, са прошлогодишњег 112. пала је на 145. место.

У земље које су због рата или просто непријатељског става опасне по новинаре Репортери без граница су уврстили Либију (162. место), Египат (163), Сомалију (164), Бахреин (167), Јемен (168), Иран (170) и Саудијску Арабију (172.) и Сирију (174. место)

У земљама са ауторитарним режимима стање медијских слобода је у даљем паду, оцењују у РБГ.

Венецуела је пала са 143. на 148. место, а Русија са 148. на 149, и то због хапшења, арбитрарних претреса и драконских закона у настојању да појача притисак на независне медије и интернет.

На самом зачељу листе, Вијетнам се налази на 176. месту (пад са 175. места), Кина је на 177. месту (са 176), Еритреја је на 178, док се Северна Кореја ове године нашла на 179. месту, препустивши „фењер“ Туркменистану (прошле године 178. место).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси