Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спорови због неплаћања, а не висине накнаде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2019.

Аутор: Р. Б. Извор: Данас

Директор организације ОФПС Никола Вилотић демантује наводе директорке ТВ Канал 9

Спорови због неплаћања, а не висине накнаде

Директор организације ОФПС Никола Вилотић демантује наводе директорке новосадске ТВ Канал 9 о вишегодишњем ћутању Уставног суда Србије поводом иницијатива те медијске куће о уставности и законитости јединствене тарифе накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација.

Маја Павловић због низа нерешених проблема и односа са државом ступила је у штрајк глађу пре десет дана, образложивши тај радикалан потез немогућношћу да дочека исход вишегодишњих судских спорова у вези плаћања накнаде за фреквенцију и ауторских права. Она је због тога затражила хитан пријем код премијерке Ане Брнабић и председнице Уставног суда.

Директор ОФПС-а Никола Вилотић, међутим, у писаном демантију достављеном Данасу, негира њене наводе. Он објашњава да „ОФПС на основу Закона о ауторском и сродним правима прикупља накнаду за своје носиоце права на име емитовања фонограма и на њима забележених интерпретација. Тарифа на основу које се одређује висина накнаде одређена је споразумно заједно са удружењем емитера – Асоцијацијом независних електронских медија-АНЕМ. Споразум је објављен у „Службеном гласнику РС“ број 25/2014 1. марта 2014. године, а ступио је на снагу осмог дана од дана објављивања, од када се и примењује, и то једнако, равноправно и безусловно према свим емитерима“.

Вилотић подсећа да су 19. новембра 2012. године, ТВ Канал 9 и ОФПС закључиле Уговор о накнади по основу коришћења фонограма и на њима забележених интерпретација, а 3. јуна 2014. и Анекс И Уговора пошто је на снагу ступио Споразум о јединственој тарифи накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација.

Вилотић наводи да је чланом 5. Анекса И Уговора дефинисано како се утврђује накнада те да је уговор и анекс својеручно потписала Маја Павловић у име ТВ Канала 9.

„ОФПС је у више наврата позивала ТВ Канал 9 из Новог Сада, као и друге емитере да закључе споразуме и да добровољно измире своја доспела дуговања према ОФПС, која је била принуђена да покрене судске поступке против ТВ Канала 9, као и других емитера који се нису одазивали на позиве за склапање споразума за регулисање својих доспелих обавеза, као што то чини у свим случајевима када не може да наплати своја потраживања“, наводи Вилотић.

„Против ТВ Канал 9 ОФПС води укупно седам судских поступака, у којима су предмет спора неплаћене месечне фактуре , а не висина накнаде. Маја Павловић се неосновано позива на члан 187. став 8. Закона о ауторском и сродним правима, јер се исти не односи на предмет спорова које организација ОФПС води против ТВ Канала 9 и његовог законског заступника, већ искључиво на спорове око висине накнаде“, истиче Вилотић.

Он даље подсећа да је „ТВ Канал 9 пред Уставним судом покренуо иницијативу за оцену уставности и законитости Споразума о јединственој тарифи накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација, али је суд 2. децембра 2016. године одбацио ову иницијативу, а годину дана касније одбацио поново поднету иницијативу, тако да су нетачни наводи Маје Павловић да није добијен одговор Уставног суда“, закључује Вилотић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси