Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Н1 на писмо председнице Владе новинарским удружењима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2019.

Извор: Н1

Одговор Н1 на писмо председнице Владе новинарским удружењима

Председница Владе Ана Брнабић упутила је писмо Удружењу новинара Србије (УНС), у којем тражи савет шта да уради у ситуацији када је њена изјава на "једној" телевизији пренета као одговор на питање које јој није постављено. УНС је, иако то председница Владе није навела, наслутио да је у питању извештавање редакције Н1.

Н1 саопштава да је у Дневнику у 22 сата, 6. јуна, грешком двапут емитована изјава председнице Владе у којој она није желела да одговара на питања нашег новинара у НИшу речима: "Зато што је толико леп дан да га не бих кварила ни са једним питањем". Наш новинар заправо није стигао да постави питања које смо желели да поставимо председници Владе, а такву њену реакцију илустровали смо у прилогу о последицама поплава констатацијом новинара да је премијерка проценила да питање санације поплава може да сачека на неки "адекватнији" дан. Затим смо грешком емитовали исту изјаву у склопу вести о реакцијама на извештај Фридом Хауса.

Наша редакција није имала намеру да истргне из контекста изјаву председнице Владе и да је представи као одговор на питање о томе зашто ниједан министар није посетио поплављена подручја, као и на питање о њеном виђењу извештаја Фридом Хауса. Овим путем се извињавамо због грешке која је могла да доведе до погрешног тумачења реакције председнице Владе.

Да је у питању грешка објаснили смо у телефонском разговору медијском саветнику премијерке који је од нас затражио објашњење. Првобитно смо се сагласили да ћемо реаговање из премијеркиног кабинета објавити уз вест на нашем њеб сајту, да би после неколико минута саветник председнице Владе поново позвао и саопштио да то није потребно. Разговор са саветником премијерке нас је оставио у уверењу да је објашњење грешке довољно И да је прихваћено.

После сат времена, међутим, интернет портал УНС-а пренео је писмо Ане Брнабић у коме она од, како стоји, "једног" удружења тражи савет како да поступи у случају "једне" телевизије, у ситуацији која је описана, а удружење је наслутило да је реч о Н1. Премијерка се пита шта може да уради да то сутра не буде нови повод за напад на њу лично и Владу коју води под оптужбом да врши притисак на медије?

Н1 наводи да је до овог неспоразума дошло, између осталог, и због тога што није била спремна да одговори на питања нашег новинара. Телевизија Н1 је увек спремна да угости премијерку и министре у влади, у живим емисијама, што они очигледно избегавају. У том смислу Н1 охрабрује све државне функционере да прихватају позиве за гостовања. Н1, такође, позива кабинет премијерке да више не позива инвеститора Н1 јер је то очигледан притисак на медије.

Док се однос игнорисања Н1 не промени, наши новинари ће постављати питања на догађајима. Најбољи начин да се избегну грешке и неспоразуми је поштовање новинарских питања и одговарање на њих.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси