Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предложена истрага о улози саудијског престолонаследника у убиству Кашогија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Предложена истрага о улози саудијског престолонаследника у убиству Кашогија

Има довољно доказа да би се отворила истрага о одговорности високих саудијских званичника, укључујући престолонаследника Мохамеда бин Салмана, у случају убиства новинара Џамала Кашогија, рекла је стручњак УН за људска права Агнес Каламар.

После шестомесечне истраге о убиству саудијског новинара Кашогија, специјална известитељка УН Каламар је навела је у извештају да је установила да постоје елементи "веродостојних доказа" који оправдавају отварање додатне истраге о појединачној одговорности високих саудијских званичника, укључујући престолонаследника. 

Каламар у извештају од 101 стране о убиству Кашогија у октобру у саудијском конзулату у Истанбулу, износи десетине препорука, пренео је АП. У извештају се позивају тела УН или генерални секретар светске организације Антонио Гутереш да "захтевају" да се настави кривична истрага. 

Она је указала на "изузетну осетљивост" разматрања кривичне одговорности престолонаследника, као и Сауда Алкатанија, високог саветника саудијског двора који није оптужен у овом случају. 

Говорећи о њих двоје она је указала да није донет никакав закључак о кривици.

"Једини закључак који је донет је да постоје веродостојни докази који заслужују даљу истрагу", написала је.

Кашоги, критичар саудијских власти и сарадник Вашингтон поста, убијен је и раскомадан 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу. Убили су га агенти који су нешто раније стигли из Ријада.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси