Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Три године трпим вербално насиље преко појединих медија... Државне институције ћуте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2019.

Аутор: Дарија Ранковић Извор: kolubarske.rs

Три године трпим вербално насиље преко појединих медија... Државне институције ћуте

Само зато што сам новинар и одговорни уредник Интернет новина Kolubarske.rs, већ три године сам прогоњена, трпим увреде, омаловажавања и вербално насиље преко медија, који се обилато финансирају из јавних буџетских средстава и који су под контролом више удружених лица. За заштиту својих права обраћала сам се институцијама Републике Србије: Суду и Тужилаштву, али с обзиром на то да до данас нема никаквог епилога, одлучила сам да о свему јавно проговорим.

Све је почело доласком Зорана Мајдака на медијску сцену Ваљева, почетком 2016. године, после приватизације Радио Ваљева. Први напад на мене кроз саопштење за јавност Радио Ваљева, које је потписао Зоран Мајдак као "председник компаније", био је у јануару 2016. године.

Бруталније је настављен кроз отворена писма која су агресивно пласирана у програму Радио Ваљева у лето 2017. године. Писма су писана ради наводне заштите градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића, а стварни разлог је био то да ме у њима омаловаже и извређају на професионалној, личној и породичној основи.

Напади су постали бруталнији, основано сумњам, оног тренутка када су медији, који су под контролом или утицајем Зорана Мајдака и "повезаних лица", почели обилато да се финансирају из буџета града Ваљева кроз различите видове оглашавања, плаћеног праћења догађаја и извештавања. 

Због увреда и неистина изнетих о мени у два отворена писма, пре две године поднела сам тужбу против: Зорана Мајдака, Радио Ваљева, Инфо24, али до данас нема судског епилога. Ни на једном од пет до сада одржаних рочишта није се појавио нико од оптужених. Следеће рочиште заказано је за јануар 2020. године, без обзира на то што се по закону ради о хитном поступку. Охрабрени таквим стањем, Зоран Мајдак и његови сарадници, наставили су даље и жешће нападе на мој лични и професионални интегритет, и то тако што су ширили и методе и медије за пласирање лажи, омаловажавања и увреда, једном речју, вербалног насиља.

У намери да науде мени и мојим Интернет новинама Kolubarske.rs (основане 17. 04. 2014. Рег. бр. IN000206), четири године након оснивања мог медија регистровали су плагијат портал Kolubarski.info (основан 12. 02. 2018. Рег. бр. IN000649) преко предузећа In Network Solution доо Београд (основано 14. 07. 2017, матични бр. 21304760), чији је власник и директор Зорица Јелача која је уједно и одговорни уредник портала Kolubarski.info.

Покушали су да створе забуну код читалаца у намери да науде мојим Интрернет новинама које су већ стекле поверење читалаца и постале су угледан, утицајан и веома читан медиј. Међутим, у томе нису успели те су отпочели кампању пласирања лажних вести, износили су увреде на мој рачун, омаловажавали мој лични и професионални интегритет уз коришћење увредљивих фото-монтажа.

Како ни тиме нису били задовољни, вероватно зато што нису добили очекивани резултат, отишли су корак даље.

Дана 11. 07. 2019. на интернету су појавио портал valjevskapodvala.com, који није регистован као медиј, али личи на медиј. Већ 12. 07. 2019. године на том порталу објављена су два скарадна садржаја у којима ме, поред досадашње праксе изношења лажних вести у вези са мном, омаловажавања и вређања мог личног и професионалног достојанства, сада представљају и као промотерку порнографског садржаја. Истог дана, 12. 07. 2019. године, затражила сам од полиције да утврди идентитет издавача садржаја и да буду уклоњени са интернета. До данас нема разултата - садржаји су и даље на интернету.

Основано сумњам да иза портала valjevskapodvala.com стоје, као и претходно иза свих напада, иста лица: Зоран Мајдак, Зорица Јелача i In Network Solution доо Београд потпомогнути са још неким НН лицима, зато што:

1) првог дана када су објављени садржаји на порталу valjevskapodvala.com, 11. 07. 2019. пропагандно су га подржали: портал Kolubarski.info објављивањем као извора информација за вест "Петровдански дани у четвртак и петак" и Радио Ваљево читањем у програму делова, такође увредљивог текста са портала, о одборнику Скупштине града Ваљева "Љубомир Радовић – наркоман а професор".

2) предузеће In Network Solution доо Београд је власник Радио Ваљева и издавач портала Kolubarski. info, а власник и директор предузећа је Зорица Јелача која је уједно и одговорни уредник портала (према подацима АПР-а) а одговорни уредник Радио Ваљева је Зоран Мајдак (према подацима РЕМ-а).

3) илустрације уз текстове на порталу Kolubarski.info и порталу valjevskapodvala.com су идентичне. Користе се исте фотографије, исти је стил и исти увредљив садржај.

4) аутори текстова су на оба портала означени као "Редакција" и "Редакција 2".

5) на оба портала су иста лица у фокусу о којима пишу неистине, омаловажавају их, блате и вређају:       

- Дарија Ранковић - новинар и одговорни уредник Интернет новина Kolubarske.rs                                        

- Поћута - Драган Јеремић, државни секретар у Министарству заштите животне средине и бивши заменик градоначелника Ваљева, председник ОО СПС

- Цаца Вујанац - Славица Вујанац, новинар и уредник портала Вамедиа                                                                       

- Локални фронт - удружење грађана из Ваљева                                                                                                 

- Љубомир Радовић - активиста Локалног фронта, наставник у основној школи и одборник у Скупштини града Ваљева

6) у текстовима на оба портала су исти стил и матрица. Први корак је креирање лажне информације, потом се на тој информацији гради неистинита прича кроз коју се обавезно лично и професионално омаловажавају претходно поменута лица.

7) сви досадашњи покушаји, све увреде и блаћења вероватно нису дали очекиване резултате па се прави корак више. Оснива се портал који није регистрован као медиј али личи на медиј. Преко њега се пласирају скарадни садржаји непознатих аутора, који се надају да ће их анонимност сачувати од законских санкција. Тако креиране лажне вести преузимају остали медији из система, објављују их као праве вести и тако настаје медијска кампања. Кампања увреда и лажи.

Основано сумњам да је наручилац кампање омаловажавања, увреда и вербалног насиља преко ових медија градоначелник града Ваљева Слободан Гвозденовић. Такође основано сумњам да је градоначелник и финансијер тих медија, али не својим парама већ јавним средствима и то узурпацијом и злоупотребом буџета града Ваљева, зато:

1) што се на медијској сцени града Ваљева, увредљиви садржаји први пут појављују са успостављањем "пословне сарадње" између Зорана Мајдака и Слободана Гвозеновића, и поклапају се са почетком финасирања из буџета Ваљева, на различите начине, медија који су под контролом или утицајем Зорана Мајдака.

2) што градоначелник Слободан Гвозденовић у јавним наступима, када је у прилици, исказује анимозитет управо према лицима која су предмет вербалног прогона у поменутим медијима,

3) што у 2019. години са 4.968.000 динара, из буџета града Ваљева са позиције Градоначелник, финансира предузеће "In Network Solution" доо Београд за "Услуге информисања јавности". Овакав вид финансирања појављује се по први пут у историји као расход буџета града Ваљева и у супротности је са Законом о јавном информисању и медијима, према коме се искључиво суфинансирају медијски садржаји путем конкурса. Такође овакво финансирање је и у супротности са Законом о јавним набавкама зато што се у Прилогу 1 Закона, као "Предмет јавне набавке услуга" не помињу услуге информисања јавности па се не могу реализовати кроз јавну набавку.

4) што је у јавним наступима више пута критиковао писање медија и то баш оних који не величају њега као градоначелника и његову Српску напредну странку. Зато што је све учинио да ови медији не добију, или добију минимална, средства по конкурсу за суфинансирање медијских пројеката. Зато што има интерес да се поједини медији угасе и да се поједини новинари и јавне личности вербалним насиљем у медијима обесхрабре и да одустану.

Желим да истакнем да сам новинар 30 година, а одговорни уредник различитих медија више од десет година. Радила сам на радију, сарађивала у штампаним медијима, имала ауторску емисију на телевизији. За све време бављења новинарством, никада нисам утужена и никада нико није тражио исправку садржаја који сам креирала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси