Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Омбудсман доставио удружењима предлог споразума о сарадњи у евидентирању напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Омбудсман доставио удружењима предлог споразума о сарадњи у евидентирању напада на новинаре

Заштитник грађана Зоран Пашалић доставио је данас медијским удружењима и асоцијацијама Предлог споразума о сарадњи у области успостављања Платформе ради заштите и унапређења безбедности новинара.

Како је саопштено из канцеларије омбудсмана, документ је достављен ради добијања додатних сугестија на коначан текст споразума који ће бити накнадно потписан „у циљу заједничког интереса обостране сарадње и свеобухватног евидентирања напада и притисака на новинаре и медијске раднике, а због потребе успостављања ефикаснијег механизма заштите њихове безбедности“.

Одредбама тог споразума предвиђено је покретање прве онлајн платформе у Србији у којој ће бити евидентиран сваки појединачни случај угрожавања безбедности и сваки облик притиска на новинаре и медијске раднике.

„Платформа ће допринети и делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара, а на изради методологије прикупљања, верификације, класификације, анализе и презентације података о угрожавању безбедности новинара ангажоваће се Радна група састављена од тима стручњака из реда новинара, медијских радника, представника омбудсмана и релевантних стручњака“, стоји у саопштењу.

Из институције омбудсмана су подсетили да у Србији не постоји јасна слика како се различити напади на новинаре дефинишу, што, како се наводи, доводи до ситуације да свако тумачи и евидентира нападе на свој начин: и тужилаштва, и судови, и полиција, као и новинарска удружења и невладине организације.

„Дефинисањем појмова и евиденцијом напада на новинаре на основу тих појмова на онлајн платформи, добили бисмо јединствену и прецизну евиденцију свих облика притисака и напада на новинаре у Србији“, додаје се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси