Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УДС: Истражити ко без дозволе РЕМ емитује програм на каблу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2019.

Извор: Танјуг

УДС: Истражити ко без дозволе РЕМ емитује програм на каблу

Унија дискографа Србије ( УДС) позвала је данас медијска и удружења новинара, као и РЕМ и РАТЕЛ, да истраже који кабловски емитери емитују програм у нашој земљи путем кабла, а без дозволе РЕМ, чиме, како истичу, крше закон, чине штету хиљадама аутора, произвођача фонограма и интерпретатора, али и држави Србији, јер не плаћају ПДВ.

Унија је то навела у саопштењу, поводом поновног штрајка глађу власнице Канала 9 Маје Павловић, јер се, како она наводи, не решавају проблеми њене и других локалних телевизија, а Унија оцењује да Павловић на тај начин покушава да избегне своје законске обавезе плаћања накнаде за коришћење нечије интелектуалне својине.

УДС истиче да су сви емитери који користе ауторска дела, фонограме и на њима забележене интерпретације, по Закону о ауторском и сродним правима и међународним уговорима које је Србија ратификовала, дужни да за то плате накнаду организацијама које се баве колективним остваривањем права аутора, произвођача фонограма и интерпретатора-Сокој, ПИ и ОФПС.

Та накнада је, како наводе, утврђена на начин и у процедури прописаној Законом о ауторском и сродним правима и најнижа је у односу на накнаде у земљама региона.

Напомиње се да није у питању никакав намет или такса, већ накнада за искоришћавање туђе интелектуалне својине, у случају да емитери користе репертоар организација Сокој, ПИ и ОФПС, које штите интересе својих чланова и носилаца права и за њих прикупљају накнаду одређену тарифама.

УДС негира тврдње Павловић да јој Уставни суд није одговорио на жалбе. У саопштењу се наводи да је Уставни суд у два наврата, 2016. и 2017, одбацио иницијативу за оцену уставности и законитости Споразума о јединственој тарифи накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација коју је пред тим судом покренуо Канал 9 из Новог сада.

УДС сматра да је у току претходног штрајка глађу Маје Павловић било и политичких злоупотреба од стране појединих медија, али и саме Маје Павловић.

С тим у вези, УДС поставља питање појединим медијским удружењима новинара да ли су сагледали све релевантне чињенице у вези са статусом Канала 9, који годинама није испуњавао своје законске обавезе према организацијама које колективно остварују ауторско и сродна права.

"Да ли су медијска удружења новинара током претходног штрајка глађу подстицала Мају Павловић на штрајк глађу на тај начин што су сносила њене трошкове на име смештаја у једном хотелу у близини седишта Регулаторног тела за електронске медије-РЕМ у Београду? Да ли су се медијска удружења новинара бавила тиме што поједини емитери неретко избегавају плаћање накнаде у проценту од прихода по тарифи, тако што приходе од маркетинга остварују преко других повезаних фирми које немају дозволу РЕМ-а и на такав начин врше злоупотребе према колективним организацијама приказујући мање приходе и плаћајући само минималну накнаду?", пита, између осталог, УДС.

УДС стога позива одређене медије и медијска удружења новинара да не подстичу кршење закона, не злоупотребљавају штрајк глађу Маје Павловић и да на тај начин не политизују ову ситуацију, јер су, како стоји у саопштењу, организације за колективно остваривање ауторског и сродних права независна, непрофитна, аполитична и самостална удружења носилаца права, основана вољом својих чланова како би за њих прикупљала накнаду за искоришћавање предмета заштите, на основу позитивних прописа Републике Србије и ратификованих међународних уговора.

УДС напомиње да је Канал 9 премашио све рокове и да његова дуговања према организацијама за заштиту ауторског и сродних права датирају још од 2014. и 2015. године, те су сада дошле на наплату правноснажне и извршне пресуде којим је потврђено да Канал 9 има законску обавезу да плати накнаду утврђену тарифом.

УДС позива медијска удружења новинара, као и РЕМ и РАТЕЛ, да истраже који кабловски емитери емитују програм у нашој земљи путем кабла, без дозволе РЕМ-а, односно са дозволом неке друге земље, а производе тв програм у Србији, имају запослене новинаре у Србији, шаљу сигнал кабловским оператерима из Србије и у Србији наплаћују услуге маркетинга.

На овај начин, поједини кабловски емитери поступају незаконито, крше прописе Републике Србије и избегавају регулисање својих обавеза према организацијама за колективно остваривање ауторског и сродних права у Републици Србији, чиме је оштећено више хиљада аутора, произвођача фонограма и интерпретатора, наводи УДС.

Такође је оштећена и Република Србија за неплаћени порез-ПДВ, зато што организације за колективно остваривање права нису у ситуацији да наплате накнаду од таквих кабловских емитера због немогућности да им издају рачуне са обрачунатим ПДВ-ом на име накнаде за искоришћавање предмета заштите, јер ти кабловски емитери немају издате дозволе за емитовање свог тв програма од стране Регулаторног тела за електронске медије-РЕМ, закључује УДС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси