Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ још увек не додељује националну фреквенцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2019.

Аутор: А. П. Извор: Данас

После оспораваних конкурса Регулаторно тело за електронске медије не помиње новог емитера

РЕМ још увек не додељује националну фреквенцију

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) није расписало конкурс за доделу националне телевизијске фреквенције годину и четири месеца након једног неуспешног покушаја проналажења новог ТВ емитера.

Последњи конкурс за доделу слободних фреквенција РЕМ је расписао 26. априла прошле године, а Савет РЕМ-а је након више од тридесет седница доделио све дозволе, осим националне фреквенције за телевизију.

Савет РЕМ-а дозволе је доделио у марту ове године, скоро годину дана након расписивања конкурса, десет регионалних телевизијских фреквенција и осам радијских дозвола, али не и фреквенцију за националног телевизијског емитера.

За емитовање сигнала на подручју целе Србије биле су пријављене четири телевизије – то су радиодифузно предузеће „Студио Б“, РТВ „БК Телеком“ д.о.о. из Београда, „ЛТР“ медији и комуникација д.о.о. из Београда и „Kopernikus Cable Network“ д.о.о. из Ниша.

Привредно друштво „ЛТР“, иза којег стоји немачка медијска кућа „РТЛ“ и телевизија БК повукли су се још пре завршетка конкурса. „РТЛ“ је самоиницијативно одустао док је телевизија БК дисквалификована јер није испуњавала услов о броју запослених. Правилником је прописано да телевизија има најмање 15 запослених лица, док је БК имала четворо. Поред тога, током трајања конкурса, четворица запослених на БК и главни и одговорни уредник БК ТВ Миодраг Попов добили су отказ те овај медиј није имао ниједног запосленог.

Телевизија „Коперникус“ на крају није добила националну фреквенцију која је оглашена конкурсом, али уз претходне бројне контроверзе и полемике око власништва над овом телевизијом и концентрације већинског медијског утицаја.

Регионалне дозволе су том приликом добили, како је писао УНС, искључиво медији блиски властима. Посебно се истиче привредно друштво „Коперникус Кејбл Нетворк“ које је добило три регионалне телевизијске дозволе за покривеност зоне Бесна Кобила, Тупижница Дели Јован и Цер-Маљен. Сувласник фирме „Коперникус Кејбл Нетворк д.о.о.“ из Ниша, која поседује више кабловских телевизијских канала је повереник СНС-а за Ниш Звездан Миловановић. Иначе, Звездан је брат нишког бизнисмена Срђана Миловановића који је у децембру прошле године купио од „Антена групе“ националне телевизије Прва ТВ и О2. „Коперникус Кејбл Нетворк“ је конкурисао и за националну фреквенцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси