Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Захваљујући РЕМ-у, професионално деструктивни модел извештавања ТВ Панчево проширен на велики део Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Захваљујући РЕМ-у, професионално деструктивни модел извештавања ТВ Панчево проширен на велики део Војводине

РЕМ поверовао бајковитим обећањима да ће нова телевизија, коју оснива РТВ Панчево, извештавати објективно, напрасно заборавивши да је панчевачкој телевизији пре тога изрекао мере упозорења због прљавих обрачуна са неистомишљеницима. Др Јованка Матић проширење „деструктивног модела извештавања“ доводи у везу са предстојећим изборима

Милиони гледалаца, сервис грађана, квалитетни програмски садржаји, само су део бајке РТВ Панчево у коју је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поверовало када је та телевизија оснивала нову ТВ Дунав. Уместо тога, програмски садржај готово је идентичан програмској шеми пропагандистичке Радио-телевизије Панчево, што доказују и готово истоветне вести на порталима две телевизије.

РЕМ није узео у обзир ни то што је панчевачкој телевизији до издавања дозволе за ТВ Дунав изрекао две мере упозорења због кршења закона и правилника. Медијски стручњаци и саговорници Цензоловке сагласни су да би захтев за издавање дозволе апсолутно било неопходно допунити критеријумима који се односе на професионалност и поштовање етичких и новинарских кодекса.

РЕМ поверовао да РТВ Панчево оснива објективну ТВ

Већ дуже време препознатљива као режимска телевизија – која учлањењем у СНС новинарима условљава заснивање радног односа, обрачунава се са неистомишљеницима, увек је на страни власти, док опозицију искључиво напада – Радио-телевизија Панчево се недавно отиснула у нову авантуру – оснивање нове телевизије. И док су запосленима плате касниле по неколико месеци, руководство је током 2018. године успело да обезбеди додатних 16 милиона динара за нови пословни подухват. Захтев су поднели у јуну 2018, а дозволу су добили у априлу 2019. године.

Документација на основу које је панчевачкој телевизији издата дозвола за нови медиј – у коју смо имали увид – показује да је подносилац пријаве испунио формалне услове конкурса који се односе на програм. РЕМ, међутим, није узео у обзир досадашњи квалитет програма РТВ Панчево, па тако ни чињеницу да је тој телевизији до издавања дозволе за ТВ Дунав (април 2019. године) изрекао две мере упозорења због кршења закона и правилника (у новембру прошле године РЕМ је Радио-телевизији Панчево изрекао и трећу меру упозорења).

Истини за вољу, то није ни морао, јер критеријуми који се односе на етику, професионалност и поштовање Кодекса новинара Србије не постоје у Правилнику о поступку издавања дозволе за пружање медијске услуге на основу захтева.

Новинари Цензоловке су у два наврата покушали да од Татјане Цук, директорке РТВ Панчево, сазнају разлоге оснивања новог медија, али она није одговорила на наша питања.

Из документације смо сазнали да је управо Татјана Цук иницирала оснивање нове телевизије, уз навођење следећих разлога:

„У настојању да правовремено, објективно и у складу са законским и моралним оквирима буде медијски сервис ширег аудиторијума, руководство РТВ Панчево иницирало је реализацију новог програма под називом Дунав телевизија, чији је циљ да квалитетним, објективним и провереним садржајима информише, образује и забави телевизијску публику, односно близу три милиона гледалаца који примају ТВ сигнал преко Црвеног Чота.“

Навели су податак да 70 одсто становништва у јужном Банату гледа РТВ Панчево и изнели претпоставку да ће ТВ Дунав након 12 месеци бити трећи најгледанији програм на подручју на ком се емитује.

Исти новинари на ТВ Дунав и на РТВ Панчево

Програм регионалне РТВ Панчево се након оснивања нове телевизије само прелио на ТВ Дунав. И летимичан поглед на сајтове ових телевизија довољан је да се види да је у питању „аждаја са две главе“, посебно ако се има у виду да су на ТВ Дунав запослени исти новинари и новинарке као на РТВ Панчево.

За др Јованку Матић, истраживачицу медија, проширивање публике медија познатог по пропаганди и кршењу људских права представља упозорење.

„Награђивање новом дозволом, са знатно већим обухватом публике, баш Телевизије Панчево, која се последњих година истакла условљавањем запошљавања новинара учлањивањем у СНС и екстремним нападима на политичке опоненте владајуће коалиције у свом информативном програму, није добар знак. То је пре упозорење да СНС има намеру да професионално деструктивни модел извештавања ТВ Панчево прошири на велики део Војводине пред изборе 2020, а да му Савет РЕМ-а омогућује да то оствари“, каже саговорница Цензоловке.

За добијање дозволе за емитовање телевизијског програма потребно је испунити захтев и минималне техничке и организационе услове за издавање дозволе (видети Правилник о минималним техничким и организационим условима за издавање дозволе за пружање медијске услуге на основу захтева пружаоца).

Др Јованка Матић каже да су процедуре РЕМ-а за издавање дозвола за емитовање од почетка погрешно постављене, те да је иницијална логика да се додели онолики број дозвола које дозвољавају технички, а не економски услови, онемогућила стварање одрживог система електронских медија. Они, након веома кратког периода развоја, до 2008. године, већ више од 10 година не успевају да се економски стабилизују.

Други промашај, тврди др Матић, састоји се у занемаривању развоја медијског плурализма који се могао постићи прецизно дефинисаним критеријумима за издавање дозвола, а трећи – у занемаривању јавног интереса у области јавног информисања.

МАТИЋ: ВЛАСНИЧКИ ПЛУРАЛИЗАМ ВАЖНИЈИ ОД САДРЖАЈА

Др Јованка Матић појашњава да Правилник РЕМ-а за издавање дозволе за пружање медијске услуге на основу захтева, који је први пут уведен 2015. године, није донео очекивана побољшања.

„Уместо да се дозволе на захтев издају новим медијима, тј. новим услугама који ће повећати медијски плурализам, РЕМ се ограничио на негативни циљ – ненарушавање постојећег плурализма, који се схвата само као структурни, тј. власнички, а не и као плурализам медијских садржаја, што је циљ сваке добре медијске регулације. При томе, он се не упушта у сопствену процену (не)нарушавања плурализма, већ је довољно да подносилац захтева достави ‘изјаву да издавањем дозволе неће настати стање којим се нарушава медијски плурализам’.“

Деловање медија у јавном интересу је још мање потенцирано.

Одлуке у РЕМ-у се доносе по партијском задатку

Из изнетог произлази, сматра др Матић, да у оваквој процедури нема места за процену да ће Телевизија Панчево поштовати, на пример, члан 50 Закона о електронским медијима о обавези поштовања људских права ако је већ од истог тог РЕМ-а већ два пута кажњена због медијског линча панчевачког новинара Ненада Живковића. А и то се догодило на основу пријава самог Живковића, а не самосталног увида РЕМ-а у рад овог емитера. Радио-телевизија Панчево је санкционисана мером упозорења и због кампање против Станке Симоновић, председнице Вишег суда у Панчеву.

Др Матић сматра да је неопходно да се у правилнику јасно прецизира шта је нова вредност коју нови емитер доноси публици, не само када је у питању другачији садржај и квалитетније задовољавања потреба публике већ и тако што медиј мора бар на неко време сносити последице за своје понашање на штету јавног интереса.

„Да је РЕМ желео да се руководи овим принципима добре регулације, могао је при разматрању захтева ТВ Панчево да покрене нову ТВ Дунав да узме у обзир већ постојеће одредбе закона и свог правилника (поштовање чланова 47-70). Али, то би захтевало политичку независност Савета РЕМ-а и његову истинску посвећеност унапређењу програмске понуде емитера, чије одсуство је својим деловањем последњих година небројено пута доказао“, оцењује др Јованка Матић.

Сличног је мишљења и Гордана Суша, која за Цензоловку оцењује да у случајевима када телевизија која већ има фреквенцију подноси захтев за покретање новог медија, Савет РЕМ-а мора да узме у обзир понашање те телевизије.

„Али то од тренутног састава Савета уопште не очекујем, јер раде по партијском задатку и не очекујем да ће бити непослушни“, истакла је Гордана Суша.

Злоупотреба медијског простора у политичке сврхе се наставља

Осим професионалних стандарда, за подносиоца пријаве није важно ни да ли се и колико парничних поступака води против њега, већ се само цене кривични поступци пред Привредним судом. Да је другачије, Радио-телевизија Панчево би пала и на овом испиту, јер су пред Вишим судом у Београду у току два поступка ради накнаде штете у вези са објављивањем информација против бившег главног уредника Мирослава Милакова и РТВ Панчево. У поступку који се водио по истом основу у новембру 2019. закључена је главна расправа. Апелациони суд у Београду је РТВ Панчево прошле године казнио због објављивања нетачних информација и приватних фотографија без сагласности.

Када су у питању последице које може изазвати издавање дозволе РТВ Панчеву за нову регионалну телевизију, која ће се емитовати преко Црвеног Чота и покривати око 3,5 милиона становника, наши саговорници напомињу да се може очекивати да ће РТВ Панчево наставити са својом досадашњом „уређивачком политиком“, која укључује кршење људских права, блаћење и вређање неистомишљеника, као и злоупотребу медијског простора у политичке сврхе и зарад остваривања приватног, а не јавног интереса. То ће довести до даљег урушавања медијских и људских слобода, и даљег „загађења“ медијског и јавног простора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси