Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беко не слуша комисију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2011.

Извор: Преглед

Беко не слуша комисију

Већински власник „Новости“ Милан Беко још није обавестио Комисију за хартије од вредности да ли ће дати понуду за преузимање преосталих акција или налог за продају удела у тој медијској компанији, речено је јуче Бети у комисији.

Комисија за хартије од вредности је 23. јуна донела решење којим је утврдила да је Беко преко три повезане фирме регистроване у иностранству, Ардос, Тримакс и Карамат, купио 62,4 одсто акција „Новости“ и да није испунио законску обавезу да да понуду за преузимање преосталих акција.


Беку је наложено да у року од три месеца да понуду за преузимање акција од мањинских акционара „Новости“ или да прода власнички удео од 25 одсто акција и тај рок је истекао крајем прошле недеље.

Закон прописује да, уколико нека фирма достигне више од 25 одсто акција, власник мора да да јавну понуду за преузимање до сто одсто акција или да прода све акције преко 25 процената, а до продаје може да му буде укинуто право гласа на све акције преко 25 процената.

Комисија за хартије од вредности нема законску могућност да казни Бека због тога што није поступио по њеном налогу. Та институција надлежна за регулацију тржишта капитала има овлашћење само да покреће прекршајне поступке за утвррене нерегуларности, али Законом о прекршају није предвиђено покретање прекршајног поступка према страним фирмама.

За сада су ограничена управљачка права Ардосу, Тримаксу и Карамату у „Новостима“ на 25 одсто укупних управљачких гласова и та мера ће важити до момента објављивања понуде за преузимање мањинског пакета или до продаје акција.

У Новостима тренутно држава, као мањински акционар, има управљачка права на највећи број акција - 36,6 одсто. Република Србија поседује 29,5 одсто акција и додатно, преко Фонда ПИО, још 7,15 одсто, а у власништву малих акционара је 0,92 одсто.

Беко је раније најавио да ће коначну одлуку о томе да ли ће продати део акција Новости или дати понуду за преузимање преосталих акција донети у консултацијама са немачком медијском групацијом Вац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси