Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ограничено реемитовање четири емисије ТВ Хепи и Пинка у Црној Гори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Ограничено реемитовање четири емисије ТВ Хепи и Пинка у Црној Гори

Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе донео је одлуку да на три месеца ограничи реемитовање појединих програмских садржаја који се емитују у оквиру телевизијских програма ТВ Хепи и ТВ Пинк М из Србије.

Разлог за ову одлуку су програми у којима се промовише мржња, нетрпељивост и дискриминација према припадницима црногорске националности, истиче се у саопштењу САЕМ, а преноси РТЦГ.

"Ценећи да се ради о питању од јавног интереса, чија заштита захтева спровођење мера којима ће се сузбити спорно изражавање, САЕМ је закључио да је оправдано да се, на период од три месеца, ограничи реемитовање следећих програмских садржаја: 'Добро јутро, Србијо', 'Ћирилица' и 'После ручка' на телевизији ТВ Хепи и 'Ново јутро' на телевизији 'ТВ Пинк М'", наводи се у саопштењу САЕМ.

"Имајући у виду да се ради о кршењу стандарда, на чије поштовање су се обавезале и Црна Гора и Србија, САЕМ је закључио да се наведеним програмским садржајима подстиче на мржњу, нетрпељивост и дискриминацију према припадницима црногорске националности", наводи се у саопштењу.

САЕМ истиче да је при томе је коришћено погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезвређивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета.

Упозорава се да су учесталим емитовањем, посебно наглашеним у периоду од краја децембра 2019. године, у оквиру садржаја различитих форми и жанрова, емитери показали намеру да се спорним садржајима утиче не само на осећања и емоције особа према којима су ови неприхватљиви садржаји усмерени, већ и да изазове реакцију према њима, укључујући оне које могу имати за последицу (циљ) изазивање или подржавање насиља.

"Не доводећи у питање право свих емитера да информишу јавност о питањима од јавног интереса, емитованим садржајима се из емисије у емисију и скоро свакодневно омогућава, подстиче и оправдава осећај негирања, неприхватања и анимозитета према припадницима црногорске националности, чиме је злоупотребљено право на слободу изражавања", закључују у САЕМ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси