Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саопштење редакције Недељника: Одакле министру Вулину текст из Недељника који никада није објављен?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 02. 2020.

Извор: Nedeljnik.rs

Саопштење редакције Недељника: Одакле министру Вулину текст из Недељника који никада није објављен?

Министар одбране Србије Александар Вулин коментарисао је данас текст у Недељнику који никада није објављен у нашем листу, нити било где друго.

Танјуг је данас у 13.39 часова пренео изјаву министра Вулина, у којој је он оценио да “бивши министар одбране и председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац увек искористи прилику да нападне Србију, када у посету треба да стигне руски министар одбране Сергеј Шојгу”.

“Кад год се сретнем с руским министром одбране Сергејом Шојгуом неко притисне дугме и Шутановац нападне Србију. Док је ДС био на власти и управљао Министарством одбране, уништено је око 600 борбених возила и артиљеријских оруда и више од 9.000 стрела 2м и није купљен ни један тенк, авион, хеликоптер”, навео је Вулин.

Уз изјаву Вулина, наводи се да је он то рекао “одговарајући на ауторски текст Драгана Шутановца у Недељнику у коме критикује сарадњу Србије и Русије”.

Одговор Вулина пренели су готово сви српски медији, а ова вест је прочитана и у Националном дневнику Телевизије Пинк.

Ова изјава се не би ни по чему разликовала од уобичајених у политичком животу Србије да није једне чињенице – текст у Недељнику никада није објављен.

И зато се поставља много веће питање од једне реакције на необјављени текст. Одакле Вулину тај текст? Где га је прочитао?

“Цео дан на ТВ се врти некакво небулозно саопштење несрећног дезертера Вулина као одговор на мој текст у Недељнику а ја знам да у Недељнику нема мог текста!!! Јовањица је оставила дубок траг на Вулина”, реаговао је Шутановац на Твитеру.

Након тога се чуо са главним уредником Недељника схвативши да је неко пресрео њихову комуникацију.

Неко слуша или Драгана Шутановца, или главног уредника Недељника. Или обојицу.

Шутановац је прошле недеље, као и неколико пута раније, питао главног уредника Вељка Лалића да ли би објавио његов ауторски текст у рубрици “Отворено”, у којој јавне личности износе своје ставове. Шутановац је послао текст у понедељак, да би му у уторак по подне главни уредник јавио да текст неће бити објављен у Недељнику.

Текст се тако није нашао ни у штампаном издању, нити на интернет сајту Недељника.

Остао је у мејловима Драгана Шутановца, Вељка Лалића и одговорног уредника Марка Прелевића, коме је Лалић проследио текст.

Након тога Шутановац је рекао да ће понудити текст другим медијима.

И то је било то, што се нас тиче.

И зато Недељник званично поставља питање како је министар Вулин знао шта пише у тексту који је, поред Драгана Шутановца, био само на мејлу главног и одговорног уредника.

“Ако је ико имао сумњу да Вулин користи ресурсе тајних служби како би пресретао комуникације, у овом случају електронску пошту, данашњим саопштењем у коме Вулин одговара на текст који никад није изашао на светло јавности се те сумње апсолутно потврђују! Полемика са необјављеним текстом непобитно потврђује да је Вулин незаконито дошао у посед текста који је размењен између мене и уредника Недељника. Да ли Србија постаје земља ‘Великог брата’ у којој се државни ресурси користе како би се пресретала комуникација бившег министра одбране и уредника медија, сад се више не доводи у питање”, рекао је Драган Шутановац за Недељник у недељу увече.

Редакција Недељника обратила се овим поводом новинарским удружењима.

Званично захтевамо од истражних органа да утврде одакле министру Вулину садржај текста који су имали само Драган Шутановац и уредници Недељника, а који нигде другде – и понављамо, ни у Недељнику – никада није објављен.

Подсећамо да је пре неколико месеци у једном таблоиду објављен текст у којем се наводи да је главни уредник Вељко Лалић “под мерама”. Недељник је тада тражио званичну реакцију БИА, али никакав одговор нисмо добили.

Симптоматично је да је прошлог месеца редакција Недељника била и под хакерским нападом, у којем је уништена готово цела архива нашег листа. Обратили смо се тада и Тужилаштву за високотехнолошки криминал, одакле нам је речено да ћемо бити позвани да званично дамо изјаву. Никада нас, ипак, нису позвали.

Због свега тога редакција Недељника тражи хитне одговоре од министра Вулина и управе за односе са јавношћу Министарства одбране, као и надлежних истражних органа.

(Наредних дана опширније)

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси