Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политички притисци на недељник Либертатеа: Смене на хитно сазваној телефонској седници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Политички притисци на недељник Либертатеа: Смене на хитно сазваној телефонској седници

Колектив Либертатее, која постоји 75 година, сматра да је ова смена најкраћи пут да се једини слободномислећи медиј на румунском језику стави под директну контролу владајуће странке

Шест од девет чланова Управног одбора панчевачке Новинско-издавачке установе „Либертатеа“, која је издавач истоименог недељника, смењено је на телефонској седници Националног савета румунске националне мањине – без образложења. 

Колектив НИУ „Либертатеа“, угледне установе која постоји 75 година и коју је председник Румуније одликовао највишим орденом заслуга за културу и стваралаштво, сматра да је то најкраћи пут да се једини слободномислећи медији на румунском језику стави под директну контролу владајуће странке.

На телефонској седници Националног савета, који је оснивач НИУ „Либертатеа“, одржаној на државни празник, 17. фебруара, а сазваној само дан раније, одлучивало се о једној тачки – смени председнице и пет чланова Управног одбора и избору нових људи на те позиције. 

Нику Чобану, директор НИУ „Либертатеа“, објашњава за Цензоловку да процедура за смену и избор нових чланова није поштована и додаје да се никада до сада није десило да оснивач разреши и именује чланове Управног одбора на ад хоц телефонској седници, а да одлука о смени и избору нових чланова УО буде донета наредног дана у 10 сати, не остављајући могућност подношења других предлога осим оних које је поднео председник Националног савета Румуна.

„Само у тоталитарним режимима и Националном савету Румуна је довољно мање од 24 сата да спроведе вољу једног човека без расправе у оквиру Одбора за информисање и Извршног одбора, без образложења зашто се жури са сменом људи чији мандат свакако истиче у јуну ове године“, оцењује Чобану.

Да образложења за смену није било, потврђују и разрешени чланови Управног одбора „Либертатее“. За Цензоловку кажу да је разрешење стигло поштом, без најаве и образложења. 

„Сви смо били веома шокирани јер у овом периоду календарске године има највише посла. Разрешење нас је затекло усред гомиле посла око писања извештаја, а то су десетине страница које се најпре проуче а затим озбиљно разматрају на састанцима УО. Просто је несхватљиво да се усред тога именују нови људи који нису у материји, а рокови за усвајање и предавање су врло близу“, стоји у одговору бивших чланова УО.

НДНВ: ТРАЖИМО ХИТНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СМЕНА У ЛИБЕРТАТЕИ

На хитну смену чланова УО данас је реаговало Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изразивши забринутост због настале ситуације и позвало Национални савет румунске мањинске заједнице да хитност промена у највишем телу управљања тог листа образложи јавности.

НДНВ је затражио од оснивача листа да сваку промену која може да утиче на аутономију рада редакције јасно и транспарентно образложи како новинарима и новинаркама тог листа тако и широј заједници.

„Недопустиво је да се смене у значајним институцијама националних мањина одвијају на телефонским седницама, без конструктивне расправе и образложења таквих иницијатива“, сматрају у НДНВ.

Додају да подржавају новинаре који су отворено проговорили о притисцима које трпе у редакцијама, и указују на то да је неопходно да надлежне институције коначно уреде област информисања на мањинским језицима и да успоставе јасна правила за заштиту аутономије медија који су у рукама националних савета националних мањина.

Разрешени чланови УО од ОЕБС-а очекују да стане у одбрану слободне речи, објективног извештавања, демократије и пре свега заштите националног бића Румуна, како је то учинио НДНВ.

Вишемесечни притисци и претњеНику Чобану објашњава да колектив румунског недељника месецима трпи притисак руководства Националног савета, који је под директном контролом странке на власти.

„Не бирају се средства како би се руководство НИУ ‘Либертатеа’ политички дисциплиновало и ставило под апсолутну контролу актуелне власти. Притисцима на породице запослених, претњама и опструкцијом, месецима је покушавано да се утиче на уређивачку политику“, тврде у писму ОЕБС-у, које су јуче послали.

Чобану сматра да смета напредњацима јер не жели да им препусти контролу над листом. Верује да је ово најава његове смене, а овакав развој догађаја је, како каже, очекивао и раније. 

На проблеме је недавно указивао представницима УНС-а. Колектив „Либертатее“ се огласио и саопштењем у којем протестује због оваквих одлука и апелује на здрав разум како чланова Националног савета Румуна тако и јавности у Србији и матици – Румунији.

„Ужасна је помисао да се 75 година новинарског рада претвори у политички памфлет и то за мање од 24 сата. За румунску етничку заједницу 17. фебруар 2020. је дан када су демократске вредности и слободно новинарство умрли на дуже време“, поруке су из саопштења.

Управни одбор је именован у јуну а конституисан у септембру 2015.године. На предлог Националног савета румунске националне мањине, изабрано је шест од укупно девет чланова. Преостала три члана УО именована су из редова запослених у НИУ „Либертатеа“. 

Након што је смењено шест чланова УО, услед притисака, један члан УО из редова запослених је поднео оставку, и то као реакцију на именовање нових чланова и новог председника Управног одбора.

Смењени чланови Управног одбора „Либертатее“ кажу за Цензоловку да је на састанцима током претходне године било речи о разним опструкцијама и ширењу дезинформација о раду ове, за Румуне најрепрезентативније куће. Долазиле су из Националног савета румунске националне мањине, позивајући се на владајућу странку.

„Свакодневно су се појављивали спинови, измишљене ситуације од оних да су новинари месецима чекали на интервју са председником Националног савета румунске националне мањине и председницима појединих општина који су из редова владајуће странке. Након бројних позива да дају интервју, они су то увек одлагали, да би касније говорили да нису довољно заступљени у нашим новинама. Неки блиски владајућој странци су чак и дали интервју, међутим, након тога су интервенисали и молили да се интервју ипак не објави јер нису добили сагласност људи ‘од горе’“, истичу смењени представници УО Роман Бугар, Александар Ранковић, Раша Тодорел, Анишоара Царан, Романца Гланда, са бившом председницом Маријаном Голомеић на челу.

Такође, сведоче да су позивани у канцеларију Националног савета Румуна, где им је отворено нуђено да ће им продужити мандат уколико гласају за смену актуелног директора и слушају њихове сугестије. 

Сматрају да је крајњи циљ разрешење директора „који је својим организационим способностима, знањем и ауторитетом успео током свих ових година не само да одржи квалитет већ и да својом непогрешивом визијом побољша вид информисања Румуна у Републици Србији“.

„За свих 75 година рада ове куће није било оваквог политичког притиска и насилног стављања под контролу јединог слободног румунског медија“, наводе смењени чланови УО.

„Понижење румунске мањине и новинарске професије“

Чобану наглашава важност постојања „Либертатее“ и напомиње да је та установа јако битна за румунску мањину.

Из „Либертатее“ указују и на то да су досадашње чланове УО, људе потврђене у својим струкама и препознате међу румунском заједницом, међу којима су директор Војвођанске филхармоније и професорке румунског језика, заменили анонимуси, које румунска заједница не препознаје, а „бахатост иде чак и дотле да појединима румунски језик није матерњи“. 

Биографије у које смо имали увид показују да су нови чланови – Маринел Петрика, Стела Неда Булик, Мирћеа Маран, Виоара Лазар Бека, Тамара Радојчић и Симона Албу Баба – углавном правници и економисти. 

 „Ово је недопустиво понижење румунске националне мањине, новинарске професије, слободног стваралаштва и установе са дугом традицијом. Поучени искуствима и реалним околностима, забијен је ексер у ковчег слободне речи и слободног мишљења. Телефонским седницама, слобода се мења једноумљем и цела етничка заједница етикетира, претвара у духовну губернију и користи за јефтино политичко поткусуривање“, наводе представници „Либертатее“.

Затражили смо коментар од Данијела Магде, председника Националног савета румунске националне мањине, који је рекао да му питања пошаљемо на мејл. То смо и учинили, али на њих није одговорио, већ нас је обавестио да се јуче састао Извршни одбор Националног савета и да ће званично саопштење ускоро бити објављено на сајту. До закључења овог текста то се није догодило.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси