Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат Независност: Апел медијским кућама да не отпуштају хонорарне сараднике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2020.

Извор: Цензоловка

Синдикат Независност: Апел медијским кућама да не отпуштају хонорарне сараднике

Синдикат културе, уметности и медија "Независност" апелује на све медијске куће у Србији да током ванредног стања не отпуштају хонорарне сараднике и омогуће им да послове, што је више могуће, обављају из својих домова, као и да им обезбеде неопходну заштитину опрему, наводи се у саопштењу које је потписао председник тог синдика Драган Милановић.

Подсећамо да новинари и медијски радници у Србији раде у тешким условима, често без адекватног уговора о раду. Општи тренд у медијима у Србији је смањивање броја запослених на неодређено време, што је довело до пораста ангажовања по основу уговора о привременим и повременим пословима, ауторским уговорима и уговорима о делу.

С обзиром на чињеницу да је петина новинара у Србији у статусу „фриленсера” (изван радног односа), а да половина ради на несигурним пословима, сматрамо да је у овом тренутку неопходно исказати солидарност и не дозволити да током ванредног стања остану без посла.

Плате новинара су ниске, чак и испод републичког просека, исплате су често нередовне, док велики број новинара ради прековремено. Стога апелујемо на послодавце да редовно исплаћују своје сараднике, јер је већини то једини извор прихода.

Само 27 одсто младих новинара у Србији има радни однос на неодређено време, а све то утиче на деградацију професије и новинаре и медијске раднике ставља у прекарни положај. Током ванредног стања новинари су свакодневно на својим радним задацима и често су изложени повећаном ризику од вируса корона.

Немојте да дозволите да се, ионако угрожена професија у Србији, додатно деградира. Заштитите своје медијске раднике и омогућите им да раде и редовно зарађују.

Надамо се да ће и Влада Србије имати слуха за све медијске куће које услед тренутне ситуације отежано послују. Тиме ће помоћи и свим хонорарним сарадницима.

Новинари и други медијски радници који професионално и у скалду са стандардима и кодексом професије обављају свој посао кључни су актери у постојећим ванредним околностима, јер од њиховог рада зависи и то да ли ће и на који начин грађани Србије бити информисани о актуелној епидимији, а последично и колико ћемо се као друштво успешно изборити са ширењем заразе.

Такође, улога слободних медија од пресудне је важности и за контролу доносиоца одлука у примени мера које значајано ограничавају слободе и права грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси