Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рада Ђурић: Узбуђена сам, водићу емисију из карантина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2020.

Аутор: Нова С Извор: Н1

Рада Ђурић: Узбуђена сам, водићу емисију из карантина

"Не бринем, узбуђена сам. Првих неколико емисија ћу водити онлајн, из изолације. То је за мене велики изазов", рекла је за портал Nova.rs водитељка и новинарка Рада Ђурић, коју ће гледаоци ускоро имати прилике да виде на телевизији Нова С у емисији "Међу нама".

Дугогодишња новинарка и једно од најпрепознатљивијих ТВ лица РТС-а Рада Ђурић придружује се тиму професионалаца и врхунских новинара телевизије Нова С, где ће својим талентом, знањем и искуством допринети стварању нових формата и обогаћивању програмске шеме, саопштила је United Media.

У разговору за Нова.рс, Рада Ђурић говорила је о свом преласку на Нова С у емисију “Међу нама”, али се дотакла и недавног путовања за Америку – због чега ће, између осталог, првих неколико емисија морати да води из кућне изолације, путем интернета.

“То је за мене велики изазов. Ја сам стасавала, расла и порасла, ако сам уопште и порасла, у једној кући за коју и сада сматрам да је кућа која мора да постоји. Ја сам РТС тако озбиљно разумела, одувек и заувек мора да штити јавни интерес. Радила сам све што је у мојој моћи и мом знању да заштитим јавни интерес. Не мислим да то мењам сада, ни професионално ни лично – за то се определите још у време када не знате шта ћете бити. Још ако одете на студије, па решите да се бавите новинарством, онда је избор заштита јавног интереса. Што се мене тиче, промениће се једино дугме на даљинском управљачу. Мој однос према послу, људима и колегама, неће се променити. У добром смо друштву на Нова С, то ће разумети и људи који ме буду гледали”, рекла је Рада.

Како је објаснила за Nova.rs, преговори о преласку са РТС-а започети су још пре пандемије коронавируса.

“Почело је пре свега овога јер се свет сада дели на пре и после короне. Завршило се сада. Надам се да ће корона престати мојим преласком на Нова С, али мислим да сам оптимиста мало више него што треба – мада то није лоше. Оптимиста ми пише у личној карти као средње име. Све је на крају како сам и написала у саопштењу. Не бих умела ништа ни да додам више. Верујем да се човек увек нађе у правом тренутку на правом месту и у право време. Волела бих да то буде и са свим другим људима као што је са мном”, изјавила је водитељка.

Кућна изолација због одласка код ћерке у Америку

Говорећи о свом онлајн вођењу емисије, Рада напомиње да је то због тога што неко време мора да проведе у изолацији, јер се недавно вратила са путовања из Америке.

“То је прича коју делим са многим људима. Мој одлазак у Америку је постао традиционалан, тамо ми живи ћерка већ годинама. Обично увек идем у Америку у овом периоду, пред осми март. То је нека чудна прича из прошлих времена. Моја другарица и ја смо хтеле да себи у животу осмислимо осми март, па нам је осми март постао пут у Америку, где ћу ја између осталог бити са ћерком. То је постао неки наш симболичан датум. Тако се десило да сам баш петнаестог стигла у Србију, и десило се шта се десило – тако је и у Америци, корона је свугде. Све се мења на сличан начин, и овде и тамо. Ја сам у Америци слушала све оно што ме је занимало јер сам желела да видим како то изгледа и тамо и код нас”, истакла је она и додала:

“Стигла сам петнаестог, то је био дан када се прогласило ванредно стање у Србији, очекивала сам да ће ме неко зауставити на аеродрому, то ми је био реалан след догађаја, то је био тај моменат на целој планети – сви смо се узбунили. Међутим, то се није догодило. Не мислим да је велики проблем што ме нису зауставили, ванредно стање је тог дана тек увече проглашено. Али ја сам се неки чудним сплетом околности нашла на некаквом списку који је сада такав – што је скроз у реду, све разумем. Била сам у некој самоизолацији.”

Иако водитељка напомиње да ју је испрва “пекла савест” јер није ишла на посао, схватила је да је то најодговорнији могући поступак.

"Схватила сам са својим колегама са РТС-а да због мира свих, због мира мојих колега и сопственог мира, наредни период треба да проведем у самоизолацији. Људи су уплашени, та одлука је била права. Од врло важних епидемиолога сам добила и потврду да нисам нигде погрешила јер нисам ишла на посао, иако сам се осећала као да сам нешто неодговорно урадила јер нисам на послу”, испричала је и додала:

“Америка није тада била земља одакле прети нека најакутнија опасност, тако да има смисла што ме нису зауставили на аеродрому. Ми смо сви помало узнемирени, не знамо како то све може изгледати. Знамо каква нам је земља, знамо где живимо, знамо какав нам је здравствени систем, било је одговорно да се сви повучемо и изолујемо се – то је све што можемо да урадимо. Имала сам интерни договор да останем код куће и да не правим узнемирење на послу. Десет дана касније ми је полиција била на вратима, то је претпостављам њихов посао. Лепо смо се испричали, било је мало нервозе, али не превише. Разумели смо се да радимо исту ствар. Рекли су ми да сам евидентирана и да морам бити у изолацији – и ево ме, још сам у изолацији. Наредних петнаест дана, тј. сада већ мало мање, бићу код куће и делићу судбину свих који су у сличној ситуацији, онако штреберски, како и треба.”

Прелазак на Нову С као круна досадашњег рада

Када је у питању њен прелазак са Јавног сервиса на телевизију Нова С, Рада говори да је то био логичан след догађаја и својеврсно признање њеног досадашњег рада.

“Не могу у овим околностима да размишљам на начин на који бих размишљала у неким редовним околностима. Ја само знам да, ако ишта још у животу могу да кажем, и ако ми је неко дао прилику да то кажем, сигурно ћу ту прилику и искористити на најбољи могући начин. Уколико је ово прилика да можда нешто могу да поделим са људима са којима сам углавном делила све, депласирано ми је да говорим да живим онако како говорим и да говорим онако како живим, то није херојски чин, то је начин на који сам васпитана. Увек ми се исплатило, можда савремено значење те речи има другачији смисао, али ја ипак мислим 'исплатити у сваком смислу'. Мој смисао тога значи да сам добила одређену врсту реакције и признања за оно што сам до сада радила. Привилегија је у овом послу моћи да кажеш нешто ново и нешто што мислиш”, говори за Нова.рс и додаје:

“Живот је сачињен од успона и падова. Не видим ово као нешто што није логичан след мог живота и професије. Мислим да сам на добром месту и верујем да ће људи који буду гледали мене у неком другом формату заправо видети и оно што сам до сада радила. Што се професије тиче – све је лако проверљиво. Ова професија је лако проверљива, поготово ако живите у времену и друштву који негује неки систем вредности који се неће мењати тако лако, већ ће имати неки систем вредности.”

За крај, Рада Ђурић је истакла да је пред њом још један велики пословни изазов који је чини узбуђеном. Како каже, у добром је друштву и нада се да ће гледаоци то умети да препознају. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси