Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција дошла по новинарку портала Nova.rs због текста о Клиничком центру Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Аутономија, Бета, Nova.rs Извор: Аутономија

Полиција дошла по новинарку портала Nova.rs због текста о Клиничком центру Војводине

Полиција је вечерас дошла по новинарку портала Nova.rs и чланицу Управног одбора Независног друштва новинара Војводине Ану Лалић из Новог Сада, након што је Клинички центар Војводине вечерас обавестио тужилаштво и полицију да је својим данашњим текстом узнемирила јавност и наштетила угледу те здравствене установе.

“Полицајци су ми дошли на врата, не знам још увек о чему се ради. Чекамо адвоката и сведоке”, казала је Ана Лалић агенцији Бета.

Клинички центар Војводине (КЦВ) изразио је вечерас “огорчење због нетачног, непровереног и злонамерног” извештавања портала Nova.rs о раду те установе и навео да је “због узнемиравања јавности и рушења угледа” обавестио о томе тужилаштво и полицију.

Додали су да су “због узнемиравања јавности и рушења угледа”, о свему обавестили надлежно тужилаштво и полицију.

“Обавештавамо јавност да су све изнете информације објављене у тексту на порталу Nova.rs под насловом ‘КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре’ неистините и да КЦВ располаже довољном количином потребних лекова, санитетског материјала и личне заштитне опреме”, навео је КЦВ у у саопштењу за јавност.

Портал Nova.rs је у тексту навео да КЦВ-у имају проблем са “хроничним недостатком основне опреме и потпуно хаотичним условима рада у време пандемије”.

“У суботу увече медицинске сестре које раде у такозваном Корона центру су се побуниле и нису хтеле да уђу код пацијената јер није било заштитне опреме. После пар сати је стигло нешто мало”, пренео је портал изјаву анонимног лекара.

“У петак је колегиница, специјалиста ургентне, без икакве заштитне опреме, дакле без маске, капе, мантила, интубирала пацијента са обостраном пнеумонијом, који је високоризичан. Колеге су очајне, посебно анестезиолози и инфектолози који су практично гурнути у први план и стално дежурају”, рекао је тај лекар.

У тексту се наводи да запослени у Ургентном центру и на интензивној нези КЦВ-а, укључујући и оне у операционим салама, “имају права на једну заштитну маску дневно”.

“Код вође смене се уписујеш да си преузео једну маску за наредна 24 сата. Ја сам данас са једном маском урадио три операције”, рекао је за Nova.rs лекар из Ургентног центра КЦВ-а.

Додао је да упркос хаосу и оправданом страху већина његових колега ради савесно, али да разуме и оне који неће свесно да се излажу ризику, јер им није омогућен ни минимум заштите.

Портал је цитирао и изјаве медицинског особља, које тврди да у КЦВ-у влада потпуни изостанак спровођења протокола и организације, односно да је на снази “више импровизација, него организација”.

Nova.rs је навела да је покушала да добије коментар званичника Клиничког центра Војводине, као и Покрајинског секретаријата за здравство на наводе запослених у КЦВ-у, али нико од њих није одговорио на питања.

У КЦВ-у се тренутно лечи 54 пацијента оболелих од ковида-19, од којих се шесторо налазе у изузетно тешком стању и њихово лечење захтева примену механичке вентилације.

АНИ ЛАКИЋ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР

Новинарки портала Nova.rs одређено је вечерас у Новом Саду задржавање од 48 сати због сумње да би могла да почини кривично дело, објављивања текстова који би, по њима изазвали панику и нереде, потврдио нам је њен адвокат Срђан Ковачевић.

Он нам је казао да саслушања није било, већ јој је само уручено решење.

“Ја сам био током претреса, полиција се коректно понашала. Извршили су претрес њеног стана и задржали су јој лаптот и два телефон. Потом су је довели у полицијску станицу и искуцали јој решење,” казао је он.

Она ће, према његовим речима бити задржана док је не саслушају, што се нада да ће бити што пре.

Извор: Нова С

Ана Лалић: Одричем се оброка у притвору

Новинарка портала Nova.rs и чланица Управног одбора Независног друштва новинара Војводине Ана Лалић написала је вечерас одговор Клиничком центру Војводине на порталу Nova.rs:

“У једном се морам сложити са Клиничким центром Војводине: углед вам јесте нарушен, али не мојим писањем, већ вашим срамотним третманом сопствених радника.

Углед вам јесте нарушен тиме што, уместо да заштитите сопствену професију од политикантства, подржавате и учествујете у лицемерју и властодржачкој замени теза да су грађани криви што имамо најмањи број заражених у региону, а највише преминуих.

Углед вам је нарушен зато што не стојите иза својих диплома и не кажете оно што и већина ваших колега из целе Европе: “У проблему смо. Немамо заштитних средстава. Немамо довољно медицинских радника. Треба нам помоћ!”

Урушен је вашим учествовањем у фарси којом нас убеђују да су нам болнице најбоље опремљене у региону, док вам у тим истим болницама малтер пада по главама, на којима нема заштитних капа.

Изгубили сте углед већ оног момента када сте прећутали Вучићеву изјаву “предузели смо све мере на време” и допустили да вам заражени људи данима шетају по ходницима и преклињу да их неко тестира.

И бесповратно сте га дотукли ћутањем на чињеницу да ће вашим запосленима бити смањене плате зато што су држали своје заклетве и радили свој посао, а сада се налазе у карантину.

И још једна ствар: никог у јавности није узнемирио мој текст, јер ови “непослушни и неодговорни” грађани врло добро знају какви су услови у српском здравству били и пре короне.

И, колико год се и ви и председник трудили, нико их не може убедити да су се у ових месец дана ствари толико поправиле и да ви сад заправо сви радите на клиници Шварцвалд.

Можете претити и народном милицијом и тужилаштвом, ја своје изворе никоме, ни по коју цену одати нећу, јер, за разлику од вас, ја бринем о њиховим животима и судбинама.

ПС – И у старту се одричем сва три оброка у притвору.

РЕАКЦИЈА КЦ ВОЈВОДИНЕ

Нова С: Из Клиничког центра Војводине реаговали су вечерас поводом текста објављеног на нашем порталу, а који се тиче услова рада медицинског особља у овој институцији. Њихово саопштење преносимо у потпуности:

Клинички центар Војводине изражава огорчење због нетачног, непровереног и злонамерног извештавања о раду наше установе.

Обавештавамо јавност да су све изнете информације објављене у тексту (на порталу Нова С) под насловом „КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре“ неистините и да КЦВ располаже довољном количином потребних лекова, санитетског материјала и личне заштитне опреме.

Због узнемиравања јавности и рушења угледа, Клинички центар Војводине о свему овоме је обавестио надлежно тужилаштво и полицију.

Ово је прилика да апелујемо на све представнике медија о значају објективног и тачног извештавања, посебно у ванредној ситуацији, када се суочавамо са епидемијом вируса корона јер су, као и здравствени радници на истом задатку- здравствени радници да се баве лечењем, а новинари истинито да извештавају, јер нам је заједничко брига о грађанима.

Неопходно је да представници медија, нарочито у оваквим ситуацијама преузму висок ниво социјалне и професионалне одговорности.

Извор: Нова С

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси