Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарке против насиља: Питање упућено Кисић Тепавчевић срозавање стручности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Новинарке против насиља: Питање упућено Кисић Тепавчевић срозавање стручности

Група "Новинарке против насиља према женама" затражила је извињење водитеља емисије "Фокус" на Телевизији Б-92 због питања упућеног докторки Дарији Кисић Тепавчевић које су оцениле као "увредљив чин срозавања стручности и знања".

Водитељ Оливер Јакшић је заменицу директора Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" питао за коментар одлуке да "једна дама оде у Ниш уз министра (Бранислава) Недимовића" када је ситуација током пандемије коронавируса у том граду била најтежа.

Уз оцену да је "ово нешто најближе ратном стању" водитељ је рекао да се "многи питају" да ли је неко из струке, али мушког пола, могао да оде "на линију фронта у Нишу".

Новинарке су у саопштењу поздравиле одлуку Дарије Кисић Тепавчевић да одбије да одговори на то питање.

Група уз то указује да су "ТВ Б-92 и Оливер Јакшић дужни извињење не само докторки, него и свим женама - научницама, епидемиолошкињама, здравственим радницама, али једнако и припадницама оружаних снага, војске и полиције и целокупној јавности".

Оцениле су да је Јакшићев "покушај питања" био "увредљив чин срозавања стручности и знања, али и неукусно поређење епидемије са ратним стањем", и поручиле Јакшићу да "рат изгледа сасвим другачије од епидемије вируса ковид-19", те да су жене већ вековима способне за активно учешће и у ратним стањима.

Група "Новинарке против насиља према женама" основана је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Фонда Б-92 и чини је око 30 новинарки из националних и локалних медија у Србији које се организовано боре против насиља према женама.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

21.04.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 10:22

Пандемија

Шта тек рећи за оне који пандемију ковида 19 називају Првим светским биолошким ратом?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси