Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија пала на ранг-листи Репортера без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 04. 2020.

Извор: DW (Дојче веле)

Србија пала на ранг-листи Репортера без граница

Србија је пала за три места на ранг-листи слободе штампе Репортера без граница у 2020. и сада се налази на 93. позицији. Иза ње су у региону сада само Црна Гора (105) и Бугарска (111). Немачка је на 11. позицији.

Од земаља региона најбоље је пласирана Словенија (32. место, прошле године била је 34.), а затим Румунија која је пала за једно место на 47. позицију. Босна и Херцеговина се попела за чак 5 места на ранг листи и сада је 58. Одмах иза ње, на 59. месту, је Хрватска која је такође за 5 места скочила на ранг-листи Репортера без граница. Грчка је остала на 65. месту, Косово се попелао са 75. На 70. место ранг-листе, а Албанија пала за две позиције, на 84. место.

Северна Македонија је 92, с тим што је то скок за три позиције у односу на претходну годину. Одмах иза ње, на 93. месту, је Србија која је међутим пала за три позиције. У образложењу Репортера без граница наводи се да су многа угрожавања рада новинара на Балкану остала некажњена. Посебно се апострофира да случај новинара Милана Јовановића, у чијој је кући у Гроцкој 2018. подметнут пожар, још није добио свој судски епилог.

Иза Србије су, из региона, Црна Гора (пад за једну позицију, на 105. место), као и Бугарска, која је остала на 111. месту. Од европских земаља, иза њих су само још Русија (149), Белорусија (153) и Турска (154).

Најбоље пласиране, као прошле године су Норвешка (1), Финска (2) и Данска (3). Немачка је поправила свој ранг за две позиције и сада је на 11. месту.

При самом дну ранг-листе Репортера без граница су Иран (173) и Кина (177), а на последње три позиције налазе се Еритреја, Туркменистан и Северна Кореја (180).

Коментари (2)

Остави коментар
сре

22.04.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 19:08

РАНГ ЛИСТА

На мојој ранг листи, они су много лошије пласирани.
У ствари-и нема их!

Одговори
уто

21.04.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 10:41

Границе

Доналд Трамп је одлучио да ојача границе, зато вероватно и нема Америке на ранг-листи ,,Репортера без граница". Важно је да нису заборавили ,,Косово".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси