Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узнемиравање новинара и адвоката и фотографисање њихових аутомобила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2020.

Извор: www.radiokim.net

Узнемиравање новинара и адвоката и фотографисање њихових аутомобила

Током снимања приче о копању бушотина на приватним имањима мештана Кузмина, радници Турске фирме „Бинди“ са седиштем у Албанији фотографисали су новинарску екипу РТВ Ким, регистарске таблице нашег аутомобила као и аутомобил адвоката Јоване Филиповић која је била на лицу места. Интервенисала је и Косовска полиција.

Наиме, на позив мештана Кузмина, екипа РТВ Ким је заједно са сниматељем РТС-а дошла у село како би снимила тв прилог о ископавању рупа на ниховим њивама у потрази за угљем. Након разговора са незадовољним мештанима, новинари су отишли на лице места како би се уверили о каквим ископавањима се ради. Након што су радници приметили камере позвали су своје претпостављене који су убрзо дошли и рекли да не можемо да снимамо.

“У једном тренутку су се ти радници узнемирили и позвали су своје надлежне извођаче радова, у питању је турска фирма, онда су они дошли и рекли су нам да не можемо да снимамо и тражили су да обришемо тај материјал. Један од радника је фотографисао наше службено возило, регистарске таблице, наше и возила адвокатице Јоване Филиповић. Онда смо позвали полицију, која је дошла и узела изјаве и од представника фирме и од нас. Настао је проблем ни због чега. Ми смо дошли да обавимо свој посао, они су радили свој посао. Зашто је то тако испало, ако је све легално, просто ми није јасно”, каже новинарка РТВ Ким Зорица Воргучић.

“Дошли смо да видимо о каквим ископинама је реч, о каквим буштинама. Имали смо проблем јер су радници који раде за овим машинама су били јако непријатни према нама, фотографисали су приватна возила, моје возило конкретно и возило медија”, каже Јована Филиповић.

Припадници Косовске полиције из станице у Косову Пољу легитимисали су представнике компаније, а Воргучићева и Филиповићева су у међувремену поднеле кривичну пријаву против радника фирме “Бинди” за неовлашћено фотографисање.

Турска комапнија "Бинди" коју је ангажовала Косовска енергетска комапанија (КЕК) врши ископавања на подручју села Кузмин у потрази за налазиштима угља. Како су нам рекли мештани Кузмина, радови се изводе већ два месеца, а од недавно и на обрадивим парцелама у њиховом власништву.

Како сазнајемо, власницима је дато само усмено обећање да ће добити новчану надокнаду, међутим, како они тврде, за то не постоји никакав документ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси