Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић након напада на новинара Н1: Тај човек се неће сам зауставити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Извор: Н1

Матић након напада на новинара Н1: Тај човек се неће сам зауставити

"Мислим да постоји у одређеним члановима Кривичног закона основа да се подигне пријава по службеној дужности. Има посла и за тужилаштво, а и за приватну кривичну пријаву. Ако се неком интервенцијом система тај човек не заустави, тај човек се неће сам зауставити", изјавио је поводом напада на новинара Н1 Душана Млађеновића Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара.

"Комисија је настала на моју иницијативу и на неки начин је договор медијске заједнице са Владом да и сами покушамо да учествујемо у решавању убистава наших колега. И мислим да смо нешто успели да урадимо. Захваљујући комисији је дошло до оптужнице за убиства Славка Ћурувије, суђење и пресуда, а за месец дана имамо апелацију. Надам се да ће апелација донети пресуду, заиста морам да поменем тај случај, јер мислим да је изузетно важно", рекао је он и додао да су се и одбрана и тужилац жалили на првостепену пресуду, а да је тужилац тражио обнову поступка.

"Колегиница Љиља Смајловић и ја смо против тога и мислимо да има Апелациони суд има довољно услова, јер су имали довољно времена да проуче првостепену пресуду. Ја заиста верујем у суд и компетентност већа који ће судити. Дакле, што се тиче позивања на мој ауторитет, ја овај посао радим бесплатно, радим га због тога што мислим да је веома важно за нашу медијску заједницу да се овај случај убиства реши", напоменуо је Матић.

Он се нада да се може направити еволуција у раду Радне групе за безбедност новинара, "тако да се ради и превенција, а не само да се анализирају случајеви који су се већ догодили".

Коментаришући актуелне нападе на новинара Н1 Душана Млађеновића, Матић је рекао да адвокати треба да "добро дефинишу дело које се инкриминише у овом случају".

"Обично у овим случајевима тужилаштво одбија да по службеној дужности поднесе пријаву. Мислим да је то често опасно, нарочито када је реч о образложењима, рекао је он и навео пример сличног случаја напада на новинара Јужних вести када је тужилаштво окарактерисало вербални напад као 'критички став'.

"Мислим да постоји у одређеним члановима Кривичног закона основа да се подигне и пријава по службеној дужности. Има посла и за тужилаштво, а и за приватну кривичну пријаву. То је таква природа дела, већ се понављала. Ако се неком интервенцијом система тај човек не заустави, тај човек се неће сам зауставити. Видећемо како ће тужилаштво пријаву анализирати, а ми у Радној групи се залажемо да се пооштри регулатива у овој области", напоменуо је Матић.

Он је нагласио да је и њему прећено на сличан начин, као и Даници Вученић, као и Бранкици Станковић.

"У тих неколико случајева је пресуђено, али мислим да су у већини случајева одбијане пријаве. Тако нешто се мора мењати и заоштравати, јер се мења цела природа комуникације у друштву. Друштвене мреже су донеле много могућности и много претњи. Тај говор мржње често пређе у претњу, веома мали је корак до насиља", подвукао је Матић.

На локалном нивоу највише новца добијају таблоиди

Говорећи о медијским конкурсима, он је рекао да постоје бројни примери конкурса у локалним срединама у којима су новац добили таблоиди.

"Када је уведено суфинансирање медија, 2015. године, ми смо били на 54. месту на листи Репортера без граница. Ми смо ове године на 93 месту. Један од великих разлога је и напуштање идеје која је на почетку дефинисан законима. Замишљено је да медијско суфинансирање помогне медијима да прошире лепезу прилога, новинарских текстова, емисија, које не могу у редовном функционисању да финансирају, а тичу се јавног интереса. И прве две године је тако нешто функционисало. Међутим, и ми из медијске заједнице смо криви, јер смо у почетку били превише критични према Министарству за културу", навео је Матић.

Он је оценио да медији нису пружили у том периоду подршку, "да би тај новитет на овим просторима могао да се унапређује и да се створи контитнуитет, и контролни механизми, да се не догађа оно што се догађа сада".

"Само ове године од 117 расписаних конкурса за суфинансирање медијских пројеката, на сајту локалних самоуправа, објављено је 67 решења о избору комисија. Од тих 67 комисија, у 38 именован је на предлог удружења електронских медија "Комнет", веома мало позната асоцијација. А они који раде на изради Медијске стратегије, и који су препознати и на међународном нивоу као релевантна удружења, (УНС, НУНС...) имали су само у девет самоуправа своје кандидате", истакао је Матић.

Према његовим речима, створене су многе "гонго" организације, које су направљене да би попунила та места у локалним комисијама.

"Оно што је кључно на републичком конкурсу се уважавају резултати рада Савета за штампу и РЕМ-а. Дакле, они који су кажњавани од ових институција, немају права приступа. И то се поштује на нивоу министарства, али на нивоу локалних самоуправа не. Обрнута је ситуација, тако да најчешће новац добијају таблоиди - они који шире лажне вести и они који шире говор мржње", закључио је Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси