Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пренос Вучићевог скупа на Пинку комерцијални садржај, ЦРТА тражи да РЕМ покрене поступак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2020.

Аутор: Дина Ђорђевић, Јована Томић Извор: ЦИНС

Пренос Вучићевог скупа на Пинку комерцијални садржај, ЦРТА тражи да РЕМ покрене поступак

Напредњачка online конференција са десетинама екрана на телевизији Пинк 16. маја спада у предизборни комерцијални садржај према најновијем извештају Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о надзору емитера током предизборне кампање. Програм је трајао дуже него што Закон о оглашавању дозвољава, а РЕМ би морао да покрене поступак против Пинка, наводе из ЦРТА-е.

У ударном термину, око девет увече 16. маја испред екрана на којима је стотину људи било укључено у програм преко интернета, говор је држао носилац листе Српске напредне странке (СНС) и председник Србије Александар Вучић.

Обраћање које се у јавности називало онлајн конференцијом или митингом заправо је „предизборни комерцијални садржај“. Ово је закључила Служба за надзор и анализу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) у најновијем Извештају о надзору пружаоца медијских услуга током предизборне кампање.

У Извештају пише да је програм у потпуности био посвећен једној изборној листи – „Александар Вучић – за нашу децу“, да је трајао 22 минута и 57 секунди и да га је Пинк означио као „изнајмљени термин“, што је „једини и усамљени пример предизборних комерцијалних садржаја“ до тада.

Раша Недељков, програмски директор организације која прати изборе, ЦРТА, објашњава да је програм трајао дуже од 12 минута – колико је ограничено Законом о оглашавању:

„Имајући у виду да је емитовање било дуже од законског максимума, то је 20 посто програма у току сат времена, то значи да би РЕМ морао да покрене поступак против телевизије Пинк“.

У одговору ЦИНС-у, Жељко Митровић наводи да „изнајмљени термин“ не спада у комерцијални блок:

„Па нашем ценовнику и интерним правилима изнајмљени термини су до 30 мин, конвенција је имала ознаку изнајмљен термин! Изнајмљени термини и плаћени преноси не сврставају се у комерцијалне блокове већ у закупљене термине за представљање подносиоца листа, што је доступно свима по ценовнику који је јаван!“.

Друга Вучићева online конференција на програму Пинка нашла се девет дана касније, односно 25. маја. Под ознаком „закупљен термин“ овог пута трајала је више од 21 минута.

Недељков објашњава да је ЦРТА предлагала да се забрани уживо емитовање или одложено преношење предизборних скупова на телевизијама, већ да се о томе извештава само кроз двоминутни прилог чиме би се, сматра, омогућили равноправни услови за све учеснике на изборима. Уместо тога, наводи, сада постоји сива зона коју најбоље илуструје чињеница да комерцијални емитери нису ограничени Правилником као што је то био случај ранијих година.

Наиме, Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање укинут је почетком 2019, а нови из фебруара 2020. се односи само на јавне сервисе. За комерцијалне емитере, попут Пинка, РЕМ је 2. марта односно два дана уочи расписивања овогодишњих избора, донео Препоруку комерцијалним пружаоцима медијске услуге о обезбеђивању заступљености без дискриминације у току предизборне кампање регистрованих политичких странака, коалиција и кандидата. То је променило обавезе комерцијалних емитера у односу на ранији Правилник.

На овај начин РЕМ је прекршио Закон о електронским медијима јер није обавезао телевизије да поштују закон, сматра Недељков:

„То је као да сте пустили вука у тор оваца и искључили светла. Ето отприлике, то је РЕМ урадио. (…) РЕМ би требало да буде стражар и да има упаљена светла и да реагује када неко покушава да уђе у тор, а РЕМ је чињеницом да су уместо правилника увели препоруке погасио светла и пустио телевизије да раде шта желе“.

Митровић је одлуку која се односи на правила током предизборне кампање саопштио путем Тњиттер-а и то након емитовања Вучићеве online конференције 16. маја.

„Поред равноправне заступљености у посебним блоковима у оквиру инфо програма, сви учесници на предстојећим изборима добиће и по један бесплатан термин за представљање својих политичких програма“, објавио је Митровић 21. маја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси