Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представник IREX: Подкасти су нов начин да медији у Србији дођу до публике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2020.

Извор: Бета

Представник IREX: Подкасти су нов начин да медији у Србији дођу до публике

Представник међународне организације Ајрекс (IREX) Ајван Трач изјавио је данас да су и за традиционалне и за нове медије у Србији "подкасти" нов начин да допру до публике, а доприносе и развоју медија.

Трач, директор Пројекта јачања окружења за одрживост медија Агенције САД за међународни развој (USAID), који спроводи IREX (International Research & Exchanges Board), рекао је на онлајн конференцији "Развој подкаста у Србији" да је један од циљева помоћ медијима да се развијају уз примену иновација и да налазе нове начине финансирања.

"Подкасте су покренуле и медијске куће као што су Данас, БЕТА, Фонет, Време, портал Пиштаљка. Они доприносе диверсификацији и све већој професионализацији понуде на тржишту подкаста", казао је Трач.

У оквиру Пројекта јачања окружења за одрживост медија (USAID Strenghtening Media Systems Project) развијени су платформа Podcast.ts, на којој је и подкаст агенције БЕТА "Важно је да знаш", као и данас представљене апликације за њено коришћење на ИоС и Андроид платформама.

Трач је навео да је пројекат започет пре годину дана, када су окупили "подкастере" да виде шта може да буде урађено на јачању развоја те форме у Србији и додао да покретање "подкаста" треба да постане одрживо и профитабилно и за традиционалне и за нове медије.

"Ту је реч о повезивању креатора, технологије, бизниса, партнера из различитих аспеката око медијског тржишта. Impact Hub, Пројекат јачања окружења за одрживост медија USAID-а и IREX имају заједничку мисију и визију у подржавању одрживих модела за демократизацију медија у дигиталној економији", рекао је Трач.

"Подкаст" је нова медијска форма која обухвата децентрализовани аудио садржај који је широко доступан путем интернета. Постао је један од најбрже растућих сегмената тржишта и неизбежан формат великих медијских кућа, али и извор информација и забаве за чак до 70 одсто становништва у многим земљама.

Захваљујући платформи Podcast.rs која окупља више од 70 домаћих и регионалних "подкаста", многобројне скушаоце, креаторе и љубитеље те форме, домаћи "подкасти" од данас су доступни и путем мобилних апликација за ИоС и Андроид платформе.

Уз нове апликације, на онлајн конференцији представљени су и глобални трендови и успешни домаћи примери "подкаста", а предавање је одржао стручњак Ерик Нузум који је помогао глобални пробој "подкаста" као што су Инвисибилиа и ТЕД Радио Хоур.

Нузум је "подкастерима" у Србији рекао да никако не одустају, иако је домаће тржиште и даље веома мало.

"Добри подкаст аутори имају две ствари заједничке: нешто важно што желе да испричају и страст која их води да то стално раде", рекао је Нузум.

Један од оснивача удружења "Подкаст подршка" и покретача иницијативе Podcast.rs Владимир Радиновић позвао је домаће оглашиваче да се опробају у рекламирању у домаћим "подкастима", јер им то даје прилику да дођу до верне публике са веома специфичним интересовањима.

Онлајн конференција о развоју "подкаста" у Србији организована је у оквиру скупа "ReCap" (Regional Capital Market) 2020 који Impact Hub организује 25. до 29. маја.

"Подкаст" је "дигитална аудио-датотека" доступна на интернету за преузимање на рачунар или мобилни уређај. Обично је то серија звучних фајли, за слушање, налик кратким радио-емисијама, уз могућност претплате. Израз "подкаст" је спој назива "iPod" (преносиви уређај фирме "Епл" за емитовање слике и звука) и термина "Broadcast" (емитовање).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси